Калинић: Остварили смо успјех

Лидер Савеза са демократску Српску /СзДС/ Драган Калинић оцијенио је данас да ова релативно млада странка остварила успјех на локалним изборима и тиме обезбиједила свој материјални и политички опстанак, те поставила реалну основу за страначко консолидовање и припрему за опште изборе. Калинић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је ова странка на […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 19:53

Лидер Савеза са демократску Српску /СзДС/ Драган Калинић оцијенио је данас да ова релативно млада странка остварила успјех на локалним изборима и тиме обезбиједила свој материјални и политички опстанак, те поставила реалну основу за страначко консолидовање и припрему за опште изборе.

Калинић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је ова странка на локалним изборима освојила четири одборничка мјеста у Скупштини општине Кнежево, три у Братунцу, те по једно одборничко мјесто у скупштинама општина Гацко, Пале и Гламоч.

Он је рекао да ће евентуалне постизборне коалиције ове странке зависити од реалне процјене да ли са партнерима који им нуде коалицију могу реализовати бар 50 одсто предизборнних обећања СзДС.

"Ако тога не буде, СзДС ће бити опозиција. Већ сада имамо неких назнака да један број одборника у поменутим градовима пређе на
нашу страну, вјероватно рачунајући да сами не могу формирати одборничке клубове", истакао је Калинић.

Он сматра да је "било злоупотреба на прошлим локалним изборима преко куповине гласова, до преваре током бројања гласова".

Калинић је подсјетио да је СзДС још на прошлим изборима предложио да се изврши измјена Изборног закона БиХ и да се уведе електронско гласање путем посебних софтвера, закључујући да би реализација такве идеје омогућила да се превара на општим изборима у БиХ 2014. године сведе на минимум, уз брзо саопштавање изборних резултата.

Потпредсједник ове странке Рајко Паповић сматра да је Изборни закон БиХ на локалним изборима показао недостатке, посебно код избора чланова општинских изборних комисија, начина пребројавања бирачких листића и гласова кандидата.

"У општини Гацко свједоци смо да се гласачки материјал подијелио 6. октобра увече, након чега су га предсједници бирачких одбора носили са собом кући на чување и ујутро га доносили на бирачка мијеста", навео је Паповић.

Паповић је критиковао опозицију, јер није јуче присуствовала обиљежавању 120. годишњице од рођења нобеловца Иве Андрића у Вишеграду.

"Нико од опозиције није био тамо да се на неки начин захвали Емиру Кустурици, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Српске који су помогли изградњу `Андрићграда` које је свјетски препознатљиво културно здање", закључио је Паповић./0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *