Калдера поприште новог састанка Додика и Човића

Предсједник СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић заложили су се вечерас за наставак састанака лидера шест политичких партија у БиХ о успостављању власти на нивоу БиХ, потврдивши опредјељење и жељу да што прије дође до Савјета министара БиХ. – Крајње је вријеме и ми дијелимо заједнички став да се наставе састанци шест […]

среда, новембар 9, 2011 / 22:27

Предсједник СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић заложили су се вечерас за наставак састанака лидера шест политичких партија у БиХ о успостављању власти на нивоу БиХ, потврдивши опредјељење и жељу да што прије дође до Савјета министара БиХ.

– Крајње је вријеме и ми дијелимо заједнички став да се наставе састанци шест политичких лидера у БиХ и да би био ред да лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић сазове један састанак на коме би о томе разговарали – изјавио је Додик у хотелу "Калдера" код Лакташа, након састанка са Човићем.

Изразивши увјерење да о томе постоји и сагласност лидера СДС-а Младена Босића, Додик је истакао да би на тај начин почела нова рунда разговора о могућем рјешењу питања формирања власти. Додик је рекао да су на вечерашњем састанку у Лакташима потврђени ранији ставови СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

– Ми сматрамо да предсједавајући Савјета министара БиХ и два министарска мјеста треба да припадну ХДЗ-у БиХ и ХДЗ-у 1990, а Српској четири министарска мјеста, укључујући Министарство иностраних послова БиХ – нагласио је Додик, и навео, да је то заједничка основа и у складу с њом ће прихватити сваку врсту разговора релевантних политичких лидера о формирању власти.

Он је нагласио да су досадашњи застоји у избору Савјета министара БиХ дефинитивно разлог једне амбициозне политичке концепције, оличене у СДА и СДП-у БиХ која жели да у политичку праксу избора у институције БиХ уведе нови концепт, који подразумијева да се не бирају представници народа, како је то предвиђено Уставом БиХ.
Предсједник СНСД-а је рекао да су лидер СДА Сулејман Тихић и СДП-а БиХ Златко Лагумџија "гурали" причу о припадницима народа и на тај начин довели комплетну ситуацију у БиХ у позицију неизвјесности, уз захтјев Сулејмана Тихића за наводну расподјелу важнијих мјеста у БиХ на бази пописа из 1991. године.

– Не постоји попис из 1991. као основа ничега у Уставу БиХ и Дејтонском споразуму. Постоји паритет, баланс и консензус и то је нешто при чему ми остајемо. На нивоу заједничких органа БиХ не може да се бира ништа на бази било ког пописа, то може да се уради у локалним заједницама евентуално, али ни то није предвиђено важећим Уставом БиХ – нагласио је Додик.

Он је позвао политичке представнике да се врате у уставне оквире и приступе избору Савјета министара БиХ онако како је то рађено и раније.

– Основна кривица је промјена начина и могућности гласања, односно избора заједничких органа БиХ, прије свега Савјета министара, условљена чињеницом да је високи представник раније промијенио начин избора, укинуо ротације и довео до овакве једне неизвјесне ситуације. Дио одговорности сноси и институција високог представника и сви који су то радили у прошлости, а који су допринијели да се дође у пат позицију – истакао је Додик.

Додик је рекао да он и Човић, када је ријеч о избору заједничких институција БиХ, подржавају паритет конститутивних народа и два ентитета, што подразумијева расподјелу по једну трећину, те поручио да није спреман да учествује у било каквим разговорима о Савјету министара БиХ које би моделирали и водили странци.

– Ово мора да буде власништво нас лидера и политичких странака из БиХ и било какав утицај са стране за нас је неприхватљив. Можемо да обављамо консултације с важним факторима, али то не значи да неко други може да сазове састанак и да на њему дође до договора о Савјету министара БиХ, јер тај договор морамо ми сами постићи – закључио је Додик.

Човић: Ускоро састанак

Драган Човић рекао је да су ставови које је изнио предсједник СНСД-а њихови заједнички, те изразио увјерење да би до састанка који би организовао Божо Љубић могло доћи већ наредне седмице.
Он је рекао да нема ниједног разлога да Савјет министара БиХ не буде формиран прије сједница 7, 8. и 12. децембра у Бриселу, које ће обрађивати тему БиХ. "Сви који постављају било какве услове морају у старту да схвате да ти услови не пролазе. На нивоу БиХ потребна је једнакост три народа", истакао је Човић.

Он је изразио увјерење да је до краја новембра могуће постићи такав договор. "Оно што је урађено на нивоу Федерације БиХ не смије бити на нивоу БиХ, јер би то значило да исту слику какву имамо у том ентитету и то би био крах БиХ", истакао је лидер ХДЗ-а БиХ.

Он је рекао да избор предсједавајућег Савјета министара БиХ већ дуже вријеме није спорно питање, јер је извјесно да ће то бити кандидат ХДЗ-а БиХ. "Не видим ниједан разлог да ја будем предсједавајући Савјета министара БиХ. Наш кандидат за ту позицију је Борјана Кришто и то је врло јасан став наше странке", закључио је Човић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *