Како Танјуг јавља: Цвијановићки је БиХ држава апсурда

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас у Бечу да је Босна и Херцеговина неефикасна држава апсурда, да је сарадња Србије и РС добра у свим областима и указала да би бриселски споразум могао да отвори “неку нову димензију“ у цијелом региону. “Вјерујем да је свака одлука власти у Србији у функцији грађана и […]

уторак, мај 28, 2013 / 09:25

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас у Бечу да је Босна и Херцеговина неефикасна држава апсурда, да је сарадња Србије и РС добра у свим областима и указала да би бриселски споразум могао да отвори “неку нову димензију“ у цијелом региону.

“Вјерујем да је свака одлука власти у Србији у функцији грађана и да се подразумијева да је за њихову добробит“, истакла је Цвијановић у изјави Танјугу коментаришући бриселски споразум Београда и Приштине.

Цвијановић је оцијенила да је могуће да ће бриселски споразум, као “компликована прича отворити неку нову димензију у РС и цијелом региону и да се не зна да ли тај споразум представља почетак или завршетак неког процеса“.

Према њеним ријечима, могуће је да ће сав овај простор почети да “дише неким другим плућима, да има неке друге аспирације, а могуће је да ће отворити аспирације на неким другим неуралгичним мјестима у региону.

Премијер РС је оцијенила да је сарадња Србије и РС природна и добра у свим сферама и областима, да било каква промјена на власти не може да је угрози, да око тога апсолутно постоји консензус на обје стране, јер сви разумију важност тих односа.

Заједнички пројекти и сједнице

„Најприроднија веза која може да постоји је веза између РС и Србије, односи су добри и у институционалном и у личном смислу“, додала је Цвијановић.

Планирани рокови предвиђени за одржавање заједничке сједнице двије владе и вијећа за праћење споразума о специјалним и паралелним везама биће благо помјерени, јер је Србија суочена и рјешава ствари од приоритетног значаја, навела је Цвијановић.

На тим сједницама, како је најавила, разматраће се све оно што је у међувремену предузето на реализацији заједничког пројекта Подриње.

Говорећи о ситуацији у БиХ, Цвијановић је рекла да је то држава апсурда која стално показује недостатак капацитета да функционише“.

Као примјер, она је навела да БиХ није у стању да донесе или утврди ни закон о јединственом матичном броју својих грађана.

Она је упитала “шта је нормалније, него да се постигне политички договор око тога и ријешите питање матичног броја, јер је то нешто из чега проистичу сва ваша права као грађана“.

И онда о свему помало…

Цвијановић је указала да за неколико година није постигнут договор ни око расподијеле средстава за распоређивање дизела за пољопривредне произвођаче, па је влада РС морала сама да интервенише.

“Има јако пуно примјера, који када се сведу на практични план указују да је БиХ немогућа мисија и земља“, истакла је Цвијановић.

Такође је рекла да, и када је у питању приступање Хрватске у ЕУ, БиХ није на вријеме успјела да припреми капацитете, дакле да грађани произвођачи буду оспособљени за улазак сусједне државе у Унију, па је сада у ситуацији да “на врат на нос“ приближавању тог рока довршава граничне прелазе.

“Како год да посматрате БиХ она напросто показује дефицит капацитета и то је реалност коју морамо да уважимо, па ће нам то помоћи да што више капацитирамо РС“. рекла је Цвијановић.

Она је навела да су у РС просто реаговали у свим ситуацијама, и да је она као премијер рекла да ће влада РС реаговати и доносити мјере сваки пут када потребе њених грађана не буде могла да задовољи БИХ.

“Не можете оставити грађане на милост и немилост неефикасним институцијама које су на БиХ нивоу, чекајући бесконачно да донесу ствари које су искључиво практичног, а не политичког карактера”, објаснила је Цвијановић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *