Како су слетјели астронаути? (ФОТО)

Када се последња група космонаута са Међународне свемирске станице након шест мјесеци проведених ниској Земљиној орбити, приземљила на казахстанско поље само је неколико чланова руске свемирске агенције и мјештана било присутно да дочека заповједника Мајка Фосума из Америке, и инжењере Сатошија Фуруку из Јапана и Сергеја Волкова из Русије. Њихова руска Сојуз капсула, дјелимично сагорјеле […]

петак, новембар 25, 2011 / 18:10

Када се последња група космонаута са Међународне свемирске станице након шест мјесеци проведених ниској Земљиној орбити, приземљила на казахстанско поље само је неколико чланова руске свемирске агенције и мјештана било присутно да дочека заповједника Мајка Фосума из Америке, и инжењере Сатошија Фуруку из Јапана и Сергеја Волкова из Русије.

Њихова руска Сојуз капсула, дјелимично сагорјеле спољашњости због велике топлоте настале током уласка у Земљину орбиту, је затим ручно преврнута прије него што су њени путници одведени на кратке медицинске прегледе након чега су присуствовали конференцији за штампу гдје им је уручено цвијеће и лутке матрошке (Срби их зову бабушке) са њиховим ликовима.

Портпарол НАСА-е Џош Бајерли каже да је операције прошла добро и поред велике зиме и оштрог ветра.

“То што је капсула слетјела постранце није неуобичајено”, каже он, додајући да се заповједник Фосум смијао док су га износили напоље. Због дуготрајног боравка у космосу мишићи су им атрофирани и они нису способни да ходају.

Од како су шатлови престали да лете, старе руске ракете су једини начин за транспорт на и од свемирске станице.

Сергеј Волков је заједно са својим колегама одмах подвргнут брзом медицинском прегледу.

Једна ракета је лансирана са Бајконурског космодрома у Казахстану 14. новембра, носећи замјену посаде која је данас слјетела.

Идућег мјесеца ће полетјети још једна ракета која ће пренијети још три члана посаде, па ће се Међународна свемирска станица вратити у своје нормално функционисање са шест чланова посаде. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *