Како Срби гласају у Хрватској

Припадници српског народа не могу самостално да изаберу за кога ће да гласају на предстојећим изборима у Хрватској, јер да би гласали за Србе морају се регистровати као национална мањина и на биралиштима нагласити које су националности, пише „Фокус“. жПрема правилима, сви Срби који желе да гласају за представнике свога народа треба до сутра да […]

петак, новембар 18, 2011 / 10:17

Припадници српског народа не могу самостално да изаберу за кога ће да гласају на предстојећим изборима у Хрватској, јер да би гласали за Србе морају се регистровати као национална мањина и на биралиштима нагласити које су националности, пише „Фокус“.

жПрема правилима, сви Срби који желе да гласају за представнике свога народа треба до сутра да се региструју у амбасадама Хрватске широм свијета или у надлежним органима ако живе у овој земљи. Непосредно на биралиштима грађани морају нагласити којој нацији припадају, како би добили одговарајућу изборну листу.

"На овај начин Хрватска, као европски оријентисана земља, нарушава основне принципе демократије и тајности избора, забадајући још једном нож у леђа малобројним Србима који живе у Хрватској", став је српских удружења, која наводе да је неопходно да постоје јединствене листе.

Милорад Арлов, Србин из Хрватске који живи у Бањалуци, рекао је да Хрватска не само што је прогласила Србе националном мањином, него сада захтјева од њих да се сами обиљеже као остали и грађани десетог реда.

"Ако се до сутра не региструјемо као национална мањина, нећемо моћи да гласамо за кандидате из свог народа. Много је оних који не желе да се изјасне као Срби или Роми, па то значи да им је одмах ускраћена слобода избора за кога ће гласати", навео је Арлов.

Предсједник Удружења Срба избјеглих из Крајине и Хрватске Петар Џодан изјавио је да је ово лош модел за демократско провођење избора, те истакао да на овај начин, не само да се проводи јавна дискриминација грађана, него се сви они који нису Хрвати јавно обиљежавају као припадници националне мањине.

Предсједник Управног одбора Српског демократског форума из Загреба Вељко Џакула рекао је да већ годинама у Хрватској постоји пракса о томе да се Срби унапријед морају изјаснити као припадници националне мањине да би могли гласати за своје представнике.

"Ако се бирач не региструје као припадник било које националне групе, онда не може гласати за мањинску листу. Постоји општа листа на којој се налазе странке као што су ХДЗ или СДП и остале и мањинска листа", рекао је Џакула.

Према његовим ријечима, оваква пракса може представљати мач са двије оштице.

"На једној страни то представља дискриминацију за Србе, али на другој онемогућава Хрватима да на листе постављају себи подобне Србе и за њих гласају", навео је Џакула и додао да представнике мањина једино може бирати припадник те мањине. 0 КОМЕНТАРА

  1. Према измјенама изборног закона на идућим изборима у РС и федерацији могу гласати само припадници злочиначке партије СНСД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *