Kaко смо само битни

Јутро након земљотреса у Бањој Луци, један осврт на земљотрес у Јапану. Пише: Саво Поповић На нашу жалост свједоци смо краја једног времена, турбулентног, које је као и сваки крај, увијек и почетак нечега другога. Свијет је пун катастрофа. Последња у Јапану је невиђена у модерној људској историји, иако глобални смиривачи понављају како је то […]

петак, април 29, 2011 / 10:11

Јутро након земљотреса у Бањој Луци, један осврт на земљотрес у Јапану.

Пише: Саво Поповић

На нашу жалост свједоци смо краја једног времена, турбулентног, које је као и сваки крај, увијек и почетак нечега другога.

Свијет је пун катастрофа. Последња у Јапану је невиђена у модерној људској историји, иако глобални смиривачи понављају како је то све нормално.

Да се вратим на наше мале свакодневне глупости.

Док се једна моћна и велика нација бори за голо преживљавање, друга ударна вијест на телевизијском дневнику је: нико од грађана БиХ није повријеђен… Неће бити евакуације…

У којем цртаном филму ми живимо? Једна моћна нација се бори за опстанак, а безвезњаковићи понављају да нико од БиХ грађана није повријеђен?! То је фазон из старих америчких фиклмова из 50-тих, када су у великој Америци или тачније речено САД, путовали само богати и битни. То је вријеме када црнци и латиноси нису имали пасоше, шта ће им. Тада је било битно шта се дешава са грађанима САД у Индији.

Е сад. Свака нова шугава, назови држава, као што је БиХ на примјер, глуми неку важност. Како је само патетично видјети неку безвезну грађевину у позадини некога надменога политичара у фазону Бијеле куће.

Сада треба играти игру до краја. Предсједник Радмановић заједно са два друга “предсједника“ се брине за грађане БиХ и то још у Јапану. Којих је 40 до 70.
Не брине се за пола милиона босих и голих, гладних и очајних који су стално у БиХ. Гдје би јадни отишли.

А ко су тих 70 ликова? Пола су неки безвезни политичари који су сада службеници амбасаде са породицама. И можда неки новокомпоновани „бизмисмен“ који нешто купује. Неки срећо који је добио неку стипендију.

Држава БиХ брине о њима. Шта ако се пре’ладе.

Ужас један. Ипак, евакуација није била актуелна. Без некога објашњења.
Јер, чиме их евакуисати? Са лизингованим елисним АТР-72 БХ ерлајнеса? Авионић је у фазону „Далиборе, бацај бомбе“. Мало им кратак долет. А и повјереници не воле непослух тј. неекономичну употребу.

Или са неким авионићем “Скај Српске“ који служи као сервис “Адрија ервејзу“. Мало тешко. Фали десет пута више да лете, осим ако БиХ стручњаци нису усавршили неки нови систем стратосферске допуне горива.

Да је ту бивша Југа, па ‘ајде некако. Имала је интерконтиненталне ДЦ-10 авионе.

БиХ нема чиме евакуисати своје „битне“ грађане. Али се зато брине. Сви су замишљени.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *