Кад жирафа проговори

ПАЛЕ – У Културном центру Пале промовисана је књига Сање Савић „Кад жирафа проговори“, која је свјетлост дана угледала 2010. године. Ова Паљанка, студент завршне године драматургије на Београдском универзитету, истакла је на синоћњој промоцији да је књига посвећена њеном млађем брату Милану, који је, како је рекла, у једну руку био не толико инспирација, […]

субота, март 26, 2011 / 14:05

ПАЛЕ – У Културном центру Пале промовисана је књига Сање Савић „Кад жирафа проговори“, која је свјетлост дана угледала 2010. године.

Ова Паљанка, студент завршне године драматургије на Београдском универзитету, истакла је на синоћњој промоцији да је књига посвећена њеном млађем брату Милану, који је, како је рекла, у једну руку био не толико инспирација, него подстицај да се све приче уоквире у једну цијелину и да му се то посвети као нешто чега ће моћи да се сјети и што ће бити његово.

Она је нагласила да је у књизи заступљена различита тематика, од рата, до љубави и вјечне љубави, до тражења себе и других на различите начине.

"Приче су писане двије године, некада интензивно по двије-три, а некада ниједна више мјесеци", истакла је Савићева, додавши да је приче написала током протекле двије године студирања.

Рецезент Бошко Милин написао је да су лакоћа стила, чистоћа језика, реченице, дубина мисли врлине које се препознају при читању сваке од кратких прича младе Сање Савић.

"Ријеч је о аутору који се храбро упутио у приповједачке предјеле који се не налазе на размеђу, већ се својом суптилношћу и вишезначношћу уздижу изнад стандардне подјеле на књижевности по узрастима", написао је Милин, додавши да су њене приче, које обиљежава тематика бајке, скаске, басне, уједно и стилске вјежбе баш као и проницљиво поигравање међама претпостављених значења која се обично очекују од ових врста.

Професор на Филозофском факултеу Универзитета у Источном Сарајеву Бранка Брчкало, која је Сањи предавала у Гимназији, истакла је да нема веће среће него говорити о књизи свог ученика.

Брчкало је нагласила да је Сања као гимназијалка показала да има велики таленат за писање о чему свједоче награде за њен рад налитералним конкурсима у РС и Србији. "Ова књига отвара многе теме, различите мисли и асоцијације", истакла је она, додавши да је ова збирка прича и за дјецу и за одрасле.

Брчкало је истакла да је Сања Савић пронашла пут како ће врло озбиљне садржаје изразити на једноставан, ведар и дјечијој природи приступачан начин. Она је нагласила да прича о Мики Мраву дотиче многа питања везана за људски живот.

Издавач књиге "Кад жирафа проговори" је "Рашка Школа", аутор илустрација Јана Вуковић, а лектор Јелена Чугаљ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *