Кад партија асфалтира и гради

“Нама је битна вода, нас политика не интересује, у селу нас има у свим могућим политичким опцијама, али смо једиствени да добијемо воду, а политике нам је преко главе“ – Ово је исто као у Титово вријеме! – каже Здравко, грађанин Бање Луке, коментаришући случај својих суграђана у мјесној заједници Mишин Хан. Наиме, непосредно прије […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 12:39

“Нама је битна вода, нас политика не интересује, у селу нас има у свим могућим политичким опцијама, али смо једиствени да добијемо воду, а политике нам је преко главе“

– Ово је исто као у Титово вријеме! – каже Здравко, грађанин Бање Луке, коментаришући случај својих суграђана у мјесној заједници Mишин Хан.

Наиме, непосредно прије избора који су се одржали 7. октобра, у једној улици у тој мјесној заједници код Бање Луке започето је асфалтирање улице. Када су избори завршени и радници су завршили са послом. Само улица није била завршена.

“Ко вам је крив што погрешно гласате“, рекли су радници, наводно, мјештанима.

Зашто људи ово пореде са “Титиним временом“. Вјероватно јер су тада неки крајеви земље били отворено занемарени и то су, говори се, била она села или подручја одакле су људи за вријеме Другог свјетског рата ишли у “четнике“, а не “партизане“. Од оданости јединој партији је зависило хоћете ли имати асфалт, воду, уличну расвјету или посао. Ипак, то је био једнопартијски систем у којем су такве ствари по правилу уобичајене.

Данас у Републици Српској фактор који повећава или умањује могућности да добијете основне услове за живот тамо гдје их нема, повећава се или смањује са близином избора, сваке двије године. Понекад чак није ни битно “за кога је село гласало“. Грађевински радови послуже само као мамац. Случајеви су бројни.

У Кнежици код Козарске Дубице десила се слична превара као у Пријечанима . Пред изборе почели су радови на водоводу који су мјештани дуго чекали. Али чим су избори прошли схватили су да од водовода нема ништа. Канал који је непосредно прије избора ископан да би се у њега положиле водоводне цијеви, одмах након избора је закопан, а радници и машине су нестали са лица мјеста. Око 25 домаћинстава која су остала без краткотрајне наде да ће имати воду, схватили су како се “политика“ с њим поиграла, те за све оптужили Нину Јауза, бившег начелника општине из редова СНСД, који је изгубио изборе у овој општини.

– Нама је битна вода, нас политика не интересује, у селу нас има у свим могућим политичким опцијама, али смо једниствени да добијемо воду, а политике нам је преко главе – рекао је новинарима један од огорчених мјештана

Огорчени су били и грађани Бијељине и околине, али и сва јавност која је још увијек сачувала здрав разум када је дан послије избора стигла слика са обилазнице око овог града.

Наиме, трећи крак обилазнице око Бијељине дужине 3,5 километара, чија је изградња коштала осам милиона марака, у суботу, дан прије избора, био је свечано отворен, у понедељак, дан након избора поново затворен за саобраћај! Крак бијељинске обилазнице који повезује магистралне путеве Бијељина-Угљевик и Бијељина-Зворник свечано су тада отворили предсједник РС, Милорад Додик и директор ЈП „Путеви РС" Недељко Кнежевић, а брзинско затварање путари су објаснили техничким недостатцима.

Начелник општине Бијљина, Мићо Мићић из редова СДС, окрививши републичку власт, тада је изјавио:

-Сви у Бијељини знали смо да тај пут још није завршен, али појединци су и на тај начин жељели да дођу до гласова бирача. Вјерујем да је и председник Милорад Додик обманут, те да је у незнању пресјекао траку за незавршени пут – каже Мићић.

Да овакве преваре не могу увијек уродити плодом, показало се на ванредним изборима у Општини Билећа 2010. године. Тада је министар унутрашњих послова Републике Српске, Станислав Чађо, покушавајући да намакне гласове кандидату СНСД поклонио ватрогасну опрему ватрогасној јединици у Билећи. Ништа не би било необично да новинар Небојша Вукановић није открио како је након сликања и одласка камера поменута опрема исти дан враћена у Требиње. Ово је одмогло владајућој странци да поново освоји начелничку позицију у Билећи.

Побројани примјери, као и они који нису споменути, а у свакој општини и скоро сваком селу могао би се наћи по један, говоре о бескрупулозној власти и наивним грађанима. Међутим, ако размозтримо резултат избора, бар из визуре владајуће странке, овакви “шоу програми“ са хоп-цуп отварањем инфраструктурних објеката и “почињањем радова“ овај пут нису потпуно уродили плодом.

Док год људи не схвате да је трошење буџетских средстава уствари трошење њихових пара – а поготово крмчење буџета у предизборне сврхе, што криминал због којег се иде у затвор, да не спомињемо ону морално одговорност за лаж – под шатрама ће се моћи галамити како ће се “преорати асфалт“ или “ставити рампа“, ако се не гласа за тог и тог, или чак како ће се “кандидовати међед“ за начелника и опет побиједити.

Од такве галаме, реченица мјештанина села села Кнежица код Дубице: “Нама је битна вода, нас политика не интересује“ – неће се чути.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *