Јужни Судан дочекао свој седмодневни референдум

Око четири милиона бирача Јужног Судана почело је данас да гласа на једнонедељном референдуму о независности који ће, како се очекује, подијелити ову афричку земљу на два дијела. Предсједник Јужног Судана Салва Кир назвао је референдум "историјским тренутком", а пред биралиштем гдjе је гласао поздравило га је више стотина бирача, јавио је АП. Међу окупљенима […]

недеља, јануар 9, 2011 / 13:10

Око четири милиона бирача Јужног Судана почело је данас да гласа на једнонедељном референдуму о независности који ће, како се очекује, подијелити ову афричку земљу на два дијела.

Предсједник Јужног Судана Салва Кир назвао је референдум "историјским тренутком", а пред биралиштем гдjе је гласао поздравило га је више стотина бирача, јавио је АП.

Међу окупљенима су били и глумац и активиста Џорџ Клуни и амерички сенатор Џон Кери, који су допутовали у Судан да би пружили подршку региону да би се избегао нови рат.

Очекује се да ће се претежно хришћански југ ове нафтом богате земље на референдуму изјаснити за отцјепљење од већински муслиманског севера.

Референдум о независности предвиђен је мировним споразумом из 2005. године, којим је окончан 20-годишњи грађански рат у којем је живот изгубило два милиона људи.

Само неколико сати прије почетка гласања четири особе су погинуле у сукобима побуњеника и суданске Народноослободилачке војске у јужној држави Јунити.

Резултати референдума биће објављени 1. фебруара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *