Јужна Осетија: Избори поништени, нереди на улицама

Полиција Јужне Осетије испалила је данас хице упозорења ради умирења протеста покренутих због поништења резултата предсједничких избора. Безбједносне снаге испалиле су хице у ваздух како би спријечиле незадовољене присталице лидера опозиције Але Џиојеве да уђу у зграду Џентралне изборне комисије. Политичка криза у Јужној Осетији избила је јуче након што је Врховни суд поништио изборну […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 07:31

Полиција Јужне Осетије испалила је данас хице упозорења ради умирења протеста покренутих због поништења резултата предсједничких избора.

Безбједносне снаге испалиле су хице у ваздух како би спријечиле незадовољене присталице лидера опозиције Але Џиојеве да уђу у зграду Џентралне изборне комисије.

Политичка криза у Јужној Осетији избила је јуче након што је Врховни суд поништио изборну побједу Џиојеве због, како се наводи, бројних нерегуларности.

Врховни суд заказао је нове изборе за 25. март 2012. године.

На тргу у централном дијелу пријестонице Чинвали протестовало је око 3 000 људи и Џиојева је упутила апел руском предсједнику Дмитрију Медведеву, упозоравајући да је регион на ивици "грађанског рата" и затражила од њега помоћ за установљавање реда.

"Након бројних година безакоња и арбитражне владавине у нашој земљи, људи су подржали опозиционог кандидата и заједно с њом су побиједили", наводи се у њеном писму објављеном на неколико интернет страница разних новинских агенција.

На интернет страници руског Министарства иностраних послова саопштено је да Русија признаје поништење избора у Јужној Осетији и позвала власти да поштују одлуку Врховног суда.

Врховни суд је саопштио да ће жалба Џиојеве на одлуку бити разматрана сутра.

Одлазећи предсједник Едвард Кокојти упозорио је да ће се са изгредницима оштро поступати.

Москва је признала независност Јужне Осетије и другог грузијског сепаратистичког региона Абхазије непосредно након сукоба са Грузијом 2008. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *