ЈуТјуб школа ауторског права

Како би научио своје кориснике шта су ауторска права и на који начин се крше, ЈуТјуб се направио 4,5 минутни видео у коме говори о њима, али и могућим последицама. Кроз свијет ауторских права из ЈуТјуба су одлучили да нас воде ликови Хепи Три Френдс серијала. Али, то није најзанимљивија ствар везано за овај видео. […]

петак, април 15, 2011 / 14:28

Како би научио своје кориснике шта су ауторска права и на који начин се крше, ЈуТјуб се направио 4,5 минутни видео у коме говори о њима, али и могућим последицама.

Кроз свијет ауторских права из ЈуТјуба су одлучили да нас воде ликови Хепи Три Френдс серијала. Али, то није најзанимљивија ствар везано за овај видео.

Наиме, гледање ће бити обавезно са све оне који су објављивали заштићени садржај без дозволе или на други начин кршили нечија ауторска права.

Како ће их ЈуТјуб натјерати? Тако што ће након добијања опомене, а прије добијања могућности да поново поставе неки видео морати да успијешно ураде квиз чија питања се односе на матерјал објављен у видеу.

Осим овога, ЈуТјуб је покренуо и Копирајт Центар, који ће корисницима помоћи да науче шта су ауторска права и како да се понашају у складу са њима.

"Закон о заштити ауторских права може бити компликован, а едукација је најважнија да би се осигурало да наши корисници разумију правила и понашају се у складу са њима. То је разлог због ког лансирамо нови туторијал и редизајнирани центар за помоћ око ауторских права", наводи се у званичном саопштењу.

Осим тога, неки стари прекршаји могли би, након похађања ЈуТјуб школе, бити избрисани корисницима код којих је у претходном периоду забиљежено добро владање.

Идеја је свакако занимљива, али се о мотиву може дискутовати. Вјероватно већина оних који постављају туђа ауторска дела на овај сервис знају да тиме крше нечија ауторска права и упознати су са могућим последицама.

Са друге стране, уколико су на овај начин упозорени и Гугл их је натерао да потврде да знају шта чине, претпоставка је да ће одговорност и могуће тужбе ићи директно на њихову адресу.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *