Јупитер се види из источне Херцеговине

На слици је планета Јупитер, снимљена из Требиња, обичним дигиталним апаратом преко окулара телескопа Celestron Nexstar 8 SE. Апарат је држан у рукама и наслоњен на окулар. Ово су до сада најбољи снимци планете Јупитер из источне Херцеговине, јер ипак је тешко снимити површину планете обичним дигиталцем држаним у рукама, кажу у Требињском астрономском удружењу, […]

субота, октобар 20, 2012 / 20:24

На слици је планета Јупитер, снимљена из Требиња, обичним дигиталним апаратом преко окулара телескопа Celestron Nexstar 8 SE.

Апарат је држан у рукама и наслоњен на окулар. Ово су до сада најбољи снимци планете Јупитер из источне Херцеговине, јер ипак је тешко снимити површину планете обичним дигиталцем држаним у рукама, кажу у Требињском астрономском удружењу, које је заслужно за ову слику.

За квалитетније слике потребна је посебна планетарна дигитална камера или квалитетни SLR дигитални апарат. Снимци су направљени у дивно ведру касну ноћ (заправо већ рано јутро) 17. октобра 2012. године, када се Јупитер налазио високо у сазвјежђу Бика.

Својим бљештавим сјајем обогатио је небо уоквирено сјајним звијездама “зимског“ неба.

Повезано:

  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *