Југословенско драмско подијелило награде глумцима

БЕОГРАД – Дан Југословенског драмског позоришта обиљежен је додјелом традиционалних награда за најбоља умјетничка остварења на сценама тог театра у протеклих годину дана. Награде су добили ансамбли представа „Метаморфозе” и „Рођени у Ју”, као и редитељи те две представе Александар Поповски, односно Дино Мустафић. За поједначне улоге награђени су Светозар Цветковић и Маја Изетбеговић ("Елијахова […]

недеља, април 3, 2011 / 20:26

БЕОГРАД – Дан Југословенског драмског позоришта обиљежен је додјелом традиционалних награда за најбоља умјетничка остварења на сценама тог театра у протеклих годину дана.

Награде су добили ансамбли представа „Метаморфозе” и „Рођени у Ју”, као и редитељи те две представе Александар Поповски, односно Дино Мустафић.

За поједначне улоге награђени су Светозар Цветковић и Маја Изетбеговић ("Елијахова столица"), као и редитељ те представе Борис Лијешевић, затим глумци Горан Јевтић ("Хистерија") и Драган Мићановић ("Из јуначког живота грађанства").

Мићановић је добио и награду за љепоту сценског говора „Др Бранивој Ђорђевић”.

Годишње награде ЈДП-а добили су и сценограф Свен Јонке ("Метаморфозе") и композитор Владимир Пејковић ("Рођени у Ју” и „Елијахова столица"), а за допринос умјетничким стандардима ЈДП-а награђен је глумац Марко Баћовић.

Директор ЈДП-а Бранко Цвејић, уручујући признања, изразио је задовољство што су међу многобројним окупљенима и „наши пензионери и наши оснивачи” – Марија Црнобори и Бранка и Млађа Веселиновић.

Поводом Дана ЈДП-а, којим се обиљежава датум прве премијере тог театра – представе „Краљ Бетајнове” Ивана Цанкара у режији Бојана Ступице 3. априла 1948. године, у фоајеу је постављена изложба Музеја позоришне умјетности Србије посвећена великану српског глумишта Љуби Тадићу, чије име носи велика сцена ЈДП-а.

Цвејић је истакао да је већ годинама на овај празник кључна ријеч у његовим говорима била – континуитет.

„Континуитет продукције, квалитета и уметничке намере”, казао је он, додајући да му је овога пута тешко да нађе ведре тонове због тешке материјалне ситуације која прети да угрози поменуте континуитете.

Према његовим ријечима, ЈДП је на раскрсници – да ли да настави истим, тежим путем без адекватног признања надлежних или да пређе на лакши, а исплативији пут површне забаве „што ће наше друштво засновано на привидима – поздравити”.

Он је подсјетио да је у протеклих годину дана ЈДП извео седам премијера, а да је у протеклој деценији гостовао у 70 градова широм свијета, где је највећи број представа игран пред иностраном публиком.

„Не зато што не играмо и за наш свет у расејању, него стога што позиви на фестивале и учешћа у интернационалним позоришним сезонама водећих европских градова јесу последица европског и светског угледа ЈДП-а”, истакао је Цвејић.

Он је оцијенио да су „српска култура и српско позориште истинско посланство и кључна чињеница представљања наше земље у свету”.

ЈДП је освојио награде на свим регионалним фестивалима, успоставио сталну размјену са водећим театрима у ближем и даљем сусједству, а такође показао спремност да, упркос техничким и технолошким препрекама, обиђе Србију, као и да представе из Србије редовно гостују у ЈДП-у, подсјетио је Цвејић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *