Југоносталгична потрошачка корпа: Ми најгори!

БЕОГРАД – Према истраживању, за просјечну плату у Бањој Луци и Сарајеву може се купити мање млијека, меса, шећера и брашна, него у Београду, Љубљани, Загребу и Подгорици. Бања Лука и Сарајево имају мање цијене од Београда једино када су у питању јаја, пасуљ, јабуке и "милка" чоколада. Словенац за једну своју просјечну плату мјесечно […]

недеља, април 3, 2011 / 10:49

БЕОГРАД – Према истраживању, за просјечну плату у Бањој Луци и Сарајеву може се купити мање млијека, меса, шећера и брашна, него у Београду, Љубљани, Загребу и Подгорици.

Бања Лука и Сарајево имају мање цијене од Београда једино када су у питању јаја, пасуљ, јабуке и "милка" чоколада.

Словенац за једну своју просјечну плату мјесечно може да купи 1.123,5 килограма шећера, а Београђанин свега 333 килограма, а бољу платежну моћ од Београђана имају и Загрепчани и Подгоричани.

Загрепчани за своју плату могу да купе 141 литар уља и 60 килограма меса више од Београђана, показује истраживање "Блица", којим су обухваћене цијене основних животних намирница у главним градовима бивше Југославије.

Хрвати за просјечну зараду могу да пазаре 645 килограма брашна, 141 литар уља, 342 килограма шећера или 61 килограм свињског меса више него што то могу Срби са својим просјечнима платама.

Са друге стране, Црногорци за просјечну плату могу да пазаре 251,92 литара више млијека у односу на Београђане, уља за 80 литара више или јунећег меса за 18,5 килограма више.

Овоме треба додати да је струја у Србији најјефтинија у окружењу, док је по цијенама горива негдје у средини, али су управо цијене енергената домаћим произвођачима чести изговори за подизање цијена њихових производа у малопордаји.

Пасуљ, кафа и "милка" чоколада најскупљи су у Београду, док млијеко скупље плаћају само Словенци, а кокошија јаја Загрепчани.

Још поразније звучи да је шећер у Љубљани јефтинији од шећера у Београду за 14,71 динара по килограму, а просјечна плата у Србији је скоро три пута мања у односу на просјечне зараде у Словенији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *