Јосиповић: Поштовати правни поредак

ЗАГРЕБ – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је у разговору са британским министром правде Кенетом Кларком да пресуда коју ће сутра Хашки суд изрећи хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу не може утицати на хрватско судство и да је не треба прејудицирати. "Каква год буде пресуда, Хрватска ће морати с достојанством да […]

четвртак, април 14, 2011 / 10:32

ЗАГРЕБ – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је у разговору са британским министром правде Кенетом Кларком да пресуда коју ће сутра Хашки суд изрећи хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу не може утицати на хрватско судство и да је не треба прејудицирати.

"Каква год буде пресуда, Хрватска ће морати с достојанством да је поштује. И друго што је важно јесте службени став свих државних органа. Ја не мислим да ће се свијет срушити и да ће се било шта десити што није у складу с хрватском позицијом поштовања правног поретка", рекао је Јосиповић, преносе хрватски медији.

Тројици хрватских генерала Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженима за присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској, сутра ће бити изречена првостепена пресуда у Хашком трибуналу.

Јосиповић и британски министар разговарали су и о активностима које је Хрватска предузела како би испунила обавезе из поглавља о правосуђу и основним правима хрватских приступних преговора са ЕУ.

Изнијети су подаци о броју ријешених предмета и о организационим промјенама које су предузете због остваривања ефикаснијег судства у Хрватској.

Како је саопштено из Јосиповићевог кабинета, потврђен је велик напредак и у борби против корупције која је дошла до фазе када се, према ријечима ријечима хрватског предсједника, "точак више не може вратити јер се показало да су истраге обухватиле сваког осумњиченог појединца, без обзира на политичку функцију".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *