Јосиповић: Хрвати у БиХ нису мањина

Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да Хрвати у БиХ нису мањина, него један од три конститутивна народа те да је њихова институционална неравноправност нешто што је препознато од свих важних међународних фактора, али и политичких представника друга два конститутивна народа. Он је истакао да тај проблем мора бити ријешен, јер је, између осталог, […]

петак, новембар 11, 2011 / 08:50

Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да Хрвати у БиХ нису мањина, него један од три конститутивна народа те да је њихова институционална неравноправност нешто што је препознато од свих важних међународних фактора, али и политичких представника друга два конститутивна народа.

Он је истакао да тај проблем мора бити ријешен, јер је, између осталог, један од темеља идентитета БиХ. Јосиповић рјешење проблема равноправности Хрвата у БиХ види у поштивању основног демократског начела да неку групу у политичком смислу представљају они који су добили већинску подршку бирача из те групе, јер само бирачи имају право рећи ко ће их представљати.

"То је нешто што би требало да се подразумијева. Такође, постоји низ могућности да се мањим интервенцијама у постојеће законодавство осигура равноправност заступања и представљања у оним институтима који штите равноправност тј. национални интерес групе", рекао је Јосиповић за "Независне новине".

Он је оцијенио да је обавеза власти у свим земљама у регији да створе безбједносне, правне и економске услове за повратак свих који то заиста желе, наглашавајући да је то обавеза и Хрватске према свим својим грађанима српске националности који су избјегли и желе да се врате.

Хрватски предсједник сматра да призивање мржње и нетолеранције никоме више није политички исплативо, јер затворена друштва, друштва која живе у својим митолошким бункерима, немају пуно шансе у модерном свијету.

"Једна од тужних карактеристика политичког живота, усудио бих се рећи у свим земљама регије, и даље је стварање спољњег непријатеља по опробаном рецепту с почетка деведесетих. Када постоји горући унутрашњи проблем, удри по спољњем непријатељу, макар га морао измислити. Међутим, мислим да се тај рецепт потрошио, јер су грађани прерасли такве застарјеле моделе обмана", сматра Јосиповић.

Јосиповић је поновио да закон којим се поништава валидност србијанских тужби за ратне злочине лош и по његовом мишљењу супротан Уставу. "Сматрам да наше државе треба међународним уговором да ријеше питање надлежности за кривични прогон тако да буде потпуно јасно како смо опредијељени да сваки злочин буде кажњен, али и да се избјегну исхитрене оптужбе које уносе несигурност међу људе и производе озбиљне и непотребне политичке проблеме", рекао је предсједник Хрватске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *