Јосиповић: Хаг не чује молитве за генерале

ЗАГРЕБ – Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је данас да се Хашки трибунал у пресуди хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженим за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995. године, неће руководити молитвама на које позива Хрватска бискупска конференција нити жељама оних који најављују протесте. "Хашки суд се сасвим сигурно неће […]

субота, април 2, 2011 / 17:56

ЗАГРЕБ – Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је данас да се Хашки трибунал у пресуди хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженим за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995. године, неће руководити молитвама на које позива Хрватска бискупска конференција нити жељама оних који најављују протесте.

"Хашки суд се сасвим сигурно неће руководити ни молитвама у Хрватској, ни жељама израженим на протестима, ни навијањима ове или оне врсте, нити злурадима који заговарају и неку осуђујућу пресуду. Они ће донијети онакву пресуду како они мисле, како виде право и чињенице у том предмету", рекао је Јосиповић.

Он је додао да велика већина хрватске јавности не може имати слику шта се у Хагу догађало, јер је велики дио суђења био затворен за јавност, преносе хрватски медији.

"Ја се лично никад не бих усудио да прогнозирам каква ће бити пресуда", рекао је Јосиповић. Он је оцијенио да је лоше што неки протестима и дизањем тензија, успркос жељама генерала, желе да искористе њихову ситуацију за свој политички пробој.

Хашки трибунал изрећиће 15. априла пресуду хрватским генералима Анту Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженим за прогон, присилно премјештање и депортацију, пљачкање јавне и приватне имовине, безобзирно разарање насеља, убиства и нехумана дјела и окрутно поступање према српским цивилима у Книнској крајини током и послије акције "Олуја", од 4. августа до краја септембра 1995. године.

У завршној ријечи, крајем августа прошле године, тужиоци су затражили да сва тројица буду проглашени кривим по свим тачкама оптужнице и предложили да Готовини буде изречена казна од 27 година затвора, Маркачу 23 године, а Чермаку 17 година затвора. Тужиоци су тврдили да су током процеса доказали да је трајно и насилно уклањање Срба из Книнске крајине било циљ операције "Олуја" у августу 1995. године, у оквиру заједничког злочиначког подухвата на чијем је челу био тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман.

Акција за бољу Хрватску и Удружење хрватских ветерана 1990-1996 најавили су протест на загребачком Тргу бана Јелачића у знак подршке "криминализованим, притвореним и осуђеним хрватским ветеранима", дан након очекиваног изрицања пресуде Готовини, Маркачу и Чермаку, док је Хрватска бискупска конференција позвала католике у Хрватској на пост и молитву за праведну пресуду тројици генерала.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *