Још се не зна судбина 14.000 несталих на простору Бивше Југославије

У бившој Југославији је у ратовима деведесетих убијено близу 200.000 људи, а око два милиона прогнано, док се још се трага за 14.000 несталих, указано је на скуповима који су поводом Дана људских права организовале породице погинулих и несталих. Предсједник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је на конференцији за новинаре Координације српских […]

недеља, децембар 11, 2011 / 08:03

У бившој Југославији је у ратовима деведесетих убијено близу 200.000 људи, а око два милиона прогнано, док се још се трага за 14.000 несталих, указано је на скуповима који су поводом Дана људских права организовале породице погинулих и несталих.

Предсједник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је на конференцији за новинаре Координације српских удружења породица несталих, у петак у Београду, навео да у овом тренутку у мртвачницама широм бивше СФРЈ има близу 5.000 тијела која чекају идентификацију.

Одаловић је прецизирао да само у Хрватској има још 389 мјеста која нису ексхумирана и нагласио да је недопустиво и забрињавајуће да се тако споро одвијају ексхумације и идентификације, као и процесуирање одговорних за злочине.

То посебно важи за Косово, јер Приштина не шаље информације о новим гробницама, казао је Одаловић уз напомену да су све локације на том подручју истражене на основу података добијених од преживјелих и породица жртава.

Предсједница Удружења породица несталих са простора бивше Југославије Наташа Шћепановић је изјавила да су породице незадовољне темпом расвјетљавања злочина и процесуирањем извршилаца и одговорних за злочине.

Подсјетивши да су земље, на чијој су територији злочини почињени, дужне да поштују све међународне конвенције о људским правима, она је у име име удружења затражила остваривање права породица несталих, посебну заштиту свједока у судским процесима и подизање спомен обиљежја у Београду са именима жртва и несталих у протеклим оружаним сукобима.

По мишљењу Драгана Пјевача, који је предсједник Управног одбора Координација српских удружења породица несталих са простора бивше Југославије, држава је права адреса за проблеме несталих и прогнаних и они би требало да буду приоритет државе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *