Још једно најновије истраживање: Засићене масти нису нездраве?
Разни савјетници упозоравали су да се треба клонити масти, али најновије анализе 72 студије и 600.000 испитаника показују како не постоји веза између засићених масти и болести срца. Велика анализа показала је да не постоје докази да засићене масти лоше дјелују на срце као и да такозване здраве масти уопште немају учинка на ризик од […]
Разни савјетници упозоравали су да се треба клонити масти, али најновије анализе 72 студије и 600.000 испитаника показују како не постоји веза између засићених масти и болести срца.
Велика анализа показала је да не постоје докази да засићене масти лоше дјелују на срце као и да такозване здраве масти уопште немају учинка на ризик од срчаних болести.
Међутим, два типа масних киселина омега 3 у рибљем уљу ЕПА И ДХА и масних киселина повезани су са смањењем ризика од болести срца.
С друге стане, додаци омега 3 и 6 масних киселина немају тај утицај. Ова студија спроведена због све веће контроверзе због важности шећера и масти и њиховог утицаја на организам.
Већ дуже се сматра да унос масти у организам утиче на срце и узрокује гојазност, али најновије британско истраживање показало је да су у ствари неправедно демонизоване и да заправо треба оптужити шећер.
Водећи научник који је радио на истраживању доктор Раџив Чаудри са Универзитета у Кембриџу каже да су ови научни резултати нове смјернице за нутриционисте.
"Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности у свијету. У 2008. више од 17 милиона људи умрло је од кардиоваскуларних проблема широм свијета", рекао је доктор Чаудри. Како би успјешност превенције и лечења била што боља, потребно је информисати се о најновијим научним открићима.
Тим који је ово истраживање објавио у Анналс Оф Интернал Медицине, анализирао је 72 студије које су обухватиле 600.000 испитаника у 18 земаља.
Најважнији закључак је био тај да не постоји повезаност између засићених масних киселина и болести срца. Масти су добиле епитет нездраве хране због погрешних тумачења научних студија.
samo slanine i luka i da vidiš zdravljeB-)
Тако добро се осјећам кад се наједем сланине, печене прасетине, кобасице, помфрита… B-)