Јеремић се извинио Африканцима због Чединог расизма

Због изјаве лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића у којој је афричке народе назвао канибалима, амбасадор Алжира у Србији и представник Афричке групе Абделкадер Месдоуа уручио је шефу дипломатије Вуку Јеремићу оштар демарш у име афричких и арапских држава. "Јеремић се извинио за ову непријатност и у име Владе Србије пренио увјеравање да ова изјава не представља […]

уторак, март 29, 2011 / 16:35

Због изјаве лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића у којој је афричке народе назвао канибалима, амбасадор Алжира у Србији и представник Афричке групе Абделкадер Месдоуа уручио је шефу дипломатије Вуку Јеремићу оштар демарш у име афричких и арапских држава.

"Јеремић се извинио за ову непријатност и у име Владе Србије пренио увјеравање да ова изјава не представља званичан став државе", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
 
"Јеремић је, такође, нагласио да ће са садржајем овог демарша упознати руководство надлежних институција", додаје се у саопштењу.
 
У демаршу се наводи да је Јовановић поводом дешавања у Либији изнео "изузетно озбиљне изјаве о афричким народима и државама, назвавши их ‘канибалима’", а да на то нису реаговали предсједништво, влада и политичке странке, "па чак ни организација или комисија које се боре против расне дискриминације".
 
"Изјаве лидера ове странке, који је при томе члан парламента, озбиљне су, расистичке и вријеђају државе и народе који су, упркос јаким притисцима, свесрдно подржали Србију у одбрани њеног територијалног интегритета и одлучили да одржавају односе прожете пријатељством и солидарношћу", наводи се у демаршу који је пренио министарство спољних послова Србије.
 
У демаршу се додаје да Афричка група снажно протестује због овакве врсте вербалног изгреда и жели да Влада, парламент и друге надлежне институције реагују и осуде те изјаве које угрожавају напоре за консолидацију односа који се стрпљиво негују последњих година.
 
"Афричка група има право да од аутора ових изјава тражи да их повуче и да се на исти начин извини у парламенту", наводи се у демаршу.
 
Шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић је прошле недеље, критикујући на сједници Скупштине став Владе Србије о интервенцији у Либији, рекао да министар Вук Јеремић, "умјесто што одлази канибалима у Африци, треба да реагује на страдања цивила у Либији“.


0 КОМЕНТАРА

  1. Ako Organi u Srbiji ne reaguju i ne podignu optužnicu za rasizam i podsticanje mržnje uperene protiv drugih naroda i građana drugih država, definitivno Srbija ne treba da postoji. Stidim se što sam se uvijek kleo u Srbiju, vjerovao joj i doživljavao je kao maticu, ova današnja Srbija je samo još jedan satelit SAD i Brisela, kao takvoj nikakav kredibilitet, tradicija, kultura, moral… koje smo godinama imali i koji su bili dio nas, bez čega nismo umjeli funkcionisati i postojati, zbog čega, na kraju krajeva ostašmo jedini dosledni i ponosni na svoje pa nas zbog toga napadaše, agresori sa neba i juga, iz cijelog svijeta kroz eter,..evo na kraju nas izgleda pobijediše. Čedo će da dobije nešto na redovnu platu za ovo sigurno, kod njih na zapadu se cijene ovakvi samoinicijativni uspjesi,još kad imaju ovako velik odjek!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *