Јеремић: Подршка РС неће пореметити односе у региону

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да односе у региону неће пореметити подршка Србије одлукама Републике Српске, нити хашка пресуда хрватским генералима, те додао да су стабилност и просперитет Српске важан интерес Београда. Коментаришући тврдње појединих критичара да подршка предсједнику РС Милораду Додику није у складу са жељом Србије да иде у ЕУ […]

субота, април 23, 2011 / 11:20

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да односе у региону неће пореметити подршка Србије одлукама Републике Српске, нити хашка пресуда хрватским генералима, те додао да су стабилност и просперитет Српске важан интерес Београда.

Коментаришући тврдње појединих критичара да подршка предсједнику РС Милораду Додику није у складу са жељом Србије да иде у ЕУ и са његовањем добрих односа у региону, Јеремић је рекао да не види због чега би подршка Србије демократски донесеним одлукама институција РС, које су у складу са законима и Уставом БиХ, представљала проблем за било кога.

"Морамо бити ангажовани у интензивном дијалогу са свим актерима у БиХ, на првом месту са господином /Милорадом/ Додиком, који је демократски изабран председник РС и без сумње најутицајнији политички лидер српског народа у тој држави", рекао је Јеремић.

Коментаришући своју недавну посјету Бањалуци, Јеремић је за "Политику" рекао да је било важно да се размијене мишљења, с обзиром на "растуће политичке тензије у БиХ", а осим тога Србија са РС има посебне и специјалне везе, а и гарант је Дејтонског споразума.

"Политика Србије према БиХ остаје непромењена: поштујемо суверенитет и територијалну целовитост те земље, као и све договоре које постигну три народа и два ентитета", додао је Јеремић.

Он не сматра да пресуда Хашког трибунала хрватским генералима у којој се наводи да је бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман руководио удруженим злочиначким подухватом депортације Срба из Хрватске, може да погорша односе у региону.

На питање да ли планира сусрет са хрватским колегом како би спријечио нови талас антисрпства у Хрватској који најављују неки извори, Јеремић је рекао да је "спречавање новог таласа антисрпства у Хрватској задатак за хрватску власт".

"Надам се да им у томе неће бити потребна ничија помоћ са стране, имајући у виду да су толеранција и поштовање људских права међу основним вредностима Европе, пред чијим се вратима налазе", навео је Јеремић.

                                                                                                                                              Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *