Јемен: Вођа опозиције именован за премијера

Потпредсједник Јемена Абед Рабо Мансур Хади именовао је лидера опозиције Мухамеда Басиндву за премијера прелазне владе, у складу с договором који треба да оконча вишемјесечне протесте који потресају земљу, објавила је агенција Саба. Ако споразум буде спроведен по плану, предсједник Јемена Али Абдулах Салех (на слици) постаће четврти арапски лидер свргнут у масовним демонстрацијама у […]

недеља, новембар 27, 2011 / 22:07

Потпредсједник Јемена Абед Рабо Мансур Хади именовао је лидера опозиције Мухамеда Басиндву за премијера прелазне владе, у складу с договором који треба да оконча вишемјесечне протесте који потресају земљу, објавила је агенција Саба.

Ако споразум буде спроведен по плану, предсједник Јемена Али Абдулах Салех (на слици) постаће четврти арапски лидер свргнут у масовним демонстрацијама у земљама Блиског истока.

Потпредсједник Хади декретом је именовао Басиндву да састави владу националног јединства, пошто су га опозиционе партије изабрале за предсједника нове владе.

Басиндва, који је био шеф дипломатије 1993. и 1994 године, треба да састави нову владу у складу са споразумом потписаним у Ријаду прошле сриједе, када је Салех препустио власт свом замјенику Хадију.

Салех се у суботу вратио кући из Ријада гдје је потписао споразум с опозицијом, по којем ће, после 33 године проведене на власти и десет мјесеци протеста, сићи са позиције предсједника државе, подсјетиле су агенције.

Хади јуче је заказао парламентарне изборе за 21. фебруар, такође у складу с овлашћењима која је добио од предсjедника, а која не могу да се пониште или измjене, навела је јеменска агенција.

У насилном гушењу антирежимских протеста у Јемену, од јануара, убијено је неколико стотина људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *