\’\’Јелшинград\’\’ би оживио са 100.000 марака

У Фабрици алатних машина /ФАМ/ „Јелшинград“ Бањалука у стечају, чији је купац Влада Републике Српске, може се покренути производња уз минималну финансијску подршку од 100.000 КМ , док је за комплетну ревитализацију овог предузећа неопходно обезбиједити милион КМ, саопштио је представник Владе РС у вези са стечајним поступком у „Јелшинграду“ Мирко Даниловић. "Производња у `Јелшинграду` […]

уторак, март 29, 2011 / 09:44

У Фабрици алатних машина /ФАМ/ „Јелшинград“ Бањалука у стечају, чији је купац Влада Републике Српске, може се покренути производња уз минималну финансијску подршку од 100.000 КМ , док је за комплетну ревитализацију овог предузећа неопходно обезбиједити милион КМ, саопштио је представник Владе РС у вези са стечајним поступком у „Јелшинграду“ Мирко Даниловић.

"Производња у `Јелшинграду` може се покренути уз услов да се региструје ново привредно друштво и да се обезбиједе основна иницијална средства", рекао је Даниловић новинарима након данашњег састанка бивших радника овог предузећа у просторијама фабрике.

Даниловић , којег је Влада РС именовала да види какво је стање о преузимању предузећа, рекао је да је његов задатак био да увеже стечајни поступак са оживљавањем производње, и истакао да је тај посао успјешно обављен израдом пројекта санације инфраструктуре и производних капацитета овог предузећа.

Стечајни управник у овом предузећу Алекса Њежић рекао је новинарима да, због хипотекатних проблема, Влада РС још не може преузети имовину предузећа, а због недостатка новца још није могуће покренути производњу у "Јелшинграду".

Њежић је рекао да је за закључење стечаја у "Јелшинграду" потребно да се намире повјериоци, уновчи имовина и подијеле средства.

"Тренутно смо у ситуацији да можемо подијелити свега 900.000 КМ, 2,7 милиона КМ нам је заробљено и резервисано због хипотекарних тужби које су поднесене у стечају", нагласио је Њежић.

Њежић је рекао да ће наредних дана у Службеном гласнику РС бити објављен коначни диобни биланс у којег ће имати право увида хипотекати и повјериоци.

Он је рекао да покретање производње у "Јелшинграду" нема било какве везе са намиривањем повјерилаца.

Представник бивших радника ФАМ "Јелшинград" Недо Никодиновић поручио је Влади и институцијама РС да је производња у овом предузећу спремна и да мора започети.

"Ми желимо да се у `Јелшинграду` поново упале машине и крене са производњом, да нашим пругама вагони извозе наше производе", рекао је Никодиновић новинарима.

Никодиновић је додао да тренутно нема већих препрека за покретање производње у овом предузећу, изузев давања одређене "финансијске инјекције".

Он је рекао да ФАМ "Јелшинград" већ има уговорен посао са једним њемачким купцем, а ријеч је о производњи једне алатне машине за чију израду би било ангажовано око 50 радника.

Никодиновић је рекао да је за увезивање радног стажа радницима овог предузећа потребно обезбиједити око четири милиона КМ, док дуговања за плате износе 2,4 милиона КМ.

Он је навео да је у вријеме отварања стечаја у "Јелшинграду" на евиденцији запослених било 700 радника, док је стварно радило њих 300. Прије рата ова фабрика је запошљавала 2.200 радника .

Бивши радници су усвојили закључак да буде упућен допис премијеру и предсједнику РС у коме ће стајати да производња у овом предузећу мора бити покренута и под хитно повезан радни стаж.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Нема те вијести па мора да се „активира“ стара… Ово је такво понижавање, ругање, исмијавање… ових људи од стране Владе РС која је купила, па преко ноћи продала, па се сада праве наивни… и тзв. нових власника! КАКО ВАС НИЈЕ СРАМОТА?

  Драги радници, само се борите! Данас ми је дошло да плачем када сам видјела шта вам раде.

  Толико су се борили љетос, буквално се радовали као дјеца, надали покретању производње, чистили круг, косили… и на крају да им се овако нешто уради! СРАМ ВАС БИЛО!

 2. Ужас, јбт која лоповска банда нама води државу и кроји капу, закључане капије, а радници избачени из круга свог предузећа…пууу додиче, ку.рче!

 3. Nemojte vi na našu dragu vladu, na našeg lijepo ofarbanog ugojenog predsjednika. Ma neka je tako lijep, kulturan, rječit, lijepo vaspitan, human i pravedan pa makar ne imali ni koru hljeba.Heil!

 4. Влада „купи“ Јелшинград за 8 милиона, па га „прода“ за 6 милиона, али успут фирма која „купује“ добије кредит од банке у којој је Влада откупила дионице….

  8 милиона – 6 милиона = 2 милиона, а сад се прича да Јелшинграду треба 100 000 КМ за покретање производње…
  Ј… луд збуњеног.

 5. Otisli smo u deb’o kurcev hlad. Nigdje nas nema. Pa po B Luci je sve pogaseno zarad par hektara zemljista za privatne zgrade. Kome ce prodavati poslovne prostore is tanove da mi je znati. U Bl se sad zivi samo na administraciji izgleda i to par hiljada nesretnika sa kupljenim diplomama i pertlom iz snsdovog dupeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *