Јeлена Трикић: Одбила терапију за рак да би родила бебу

Храбрости Јелене Трикић (32) из Дрвара диве се и бањалучки лекари који су је ових дана породили. Има тежак облик тумора на мозгу, одрекла се терапије цитостатицима да би родила Oгромна жеља да створи нови живот и да постане мајка, била је јача од страха Јелене Трикић (32), из Дрвара, да ће изгубити свој. Једну […]

петак, октобар 19, 2012 / 21:40

Храбрости Јелене Трикић (32) из Дрвара диве се и бањалучки лекари који су је ових дана породили. Има тежак облик тумора на мозгу, одрекла се терапије цитостатицима да би родила

Oгромна жеља да створи нови живот и да постане мајка, била је јача од страха Јелене Трикић (32), из Дрвара, да ће изгубити свој. Једну битку је добила – дијете. Сада јој предстоји тежа – за сопствени живот.

Иако се још од 2007. бори са тешким обликом тумора на мозгу, Јелена је прије десетак дана на свијет донијела сина Николу. Њена храброст задивила је све запослене у Клиничком центру Бањалука.

– Јелена је до сада имала већ два тешка оперативна захвата на мозгу. Била је под зрачном терапијом и терапијом цитостатицима. Онколози су јој препоручили интензивнију терапију цитостатицима, али она је то одбила јер би то уништило њену способност да има потомство. Са поштовањем и стрепњом о Јелениној одлуци прича за "Новости" др Слободан Граховац, који је био у тиму љекара који је породио храбру жену.

Од момента када је Јелена донијела одлуку да ризикује свој живот, да би на свијет донијела нови, и љекари су били у дилеми: да ли у неком моменту прекинути трудноћу с обзиром на то да она погоршава овај облик тумора?

– Жељела сам да осјетим своју бебу у наручју. Сада имам Николу. То је неописив осјећај. Вредио је да се за њега борим. Срећна сам – каже измореним гласом Јелена, док погледом пуним огромне мајчинске љубави гледа свог сина.

 

А Никола је једна здрава беба. Родио се са 1.970 грама и доктори кажу да је витални дјечак, на срећу, без икаквих неуролошких сметњи.

Јеленина мајка Милкица, коју смо затекли у посјети кћерки, очију пуних суза прича о страху да је Јелена, одлуком да роди, додатно смањила шансе да оздрави.

– То је била њена велика жеља. А можда би било другачије да није затруднила… Не знам… Не знам… Супруг Горан и ја смо је подржали. Наше је да будемо уз њу – кроз сузе прича Милкица Трикић.

Доктор Граховац каже да је сада пред њима, љекарима који су јој жељу за потомством испунили, да покушају да јој обезбиједе даље лијечење.

– Да бисмо јој обезбиједили прегледе код најбољих неурохирурга у иностранству, потребна нам је подршка свих институције. Одлуку о даљем лијечењу ће донијети онколози – да ли ће бити подвргнута новој операцији или ће се наставити лијечење зрачном терапијом или цитостатицима. Урадиће се и додатне анализе магнетном резонанцом. Ток њеног даљег лијечења засад је неизвестан, јер је већ имала два хируршка захвата на мозгу, а уколико би био потребан и трећи, морао би да се ради у Београду или у иностранству.

Јелена је избјеглица из Дрвара, која живи у Приједору. Породица је у тешком материјалном стању, па је сада, када је Јелени неопходно даље лијечење, на испиту цијели здравствени систем Српске, али и хуманост цијелог друштва.

Јелена је свој испит херојства и несебичности – положила.

СТИГЛА И ДО ДИПЛОМЕ

Упркос тешкој болести, с којом се бори већ пет година, Јелена је успела почетком ове године и да дипломира на Економском факултету у Бањалуци.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *