Јаси: Није конкуренција Гуглу, само алтернатива

Када је прошлог понедељка објављена верзија 1.0 претраживача Јаси заснованог на П2П мрежи, многи у медијима пожурили су да га прикажу као изазивача Гугла, Бинга и осталих тешкаша у претраживачкој арени. Неки су га чак најавили као „убицу Гугла“. Међутим, председник Фондације слободног софтвера за Европу (ФСФЕ) Карстен Герлоф, у међувремену се огласио како би […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 09:55

Када је прошлог понедељка објављена верзија 1.0 претраживача Јаси заснованог на П2П мрежи, многи у медијима пожурили су да га прикажу као изазивача Гугла, Бинга и осталих тешкаша у претраживачкој арени. Неки су га чак најавили као „убицу Гугла“.

Међутим, председник Фондације слободног софтвера за Европу (ФСФЕ) Карстен Герлоф, у међувремену се огласио како би скренуо пажњу да овај претраживач заправо нема такву намјеру. Његов основни циљ је ослобађање информација од централне контроле, а не надјачавање Гугла.

Јаси није изазов Гуглу и далеко је од тога да то и постане“, написао је Герлоф на свом блогу. „Није ни замишљен да буде изазов Гугл. Ради се заправо о новом и узудљивом приступу претраживања мреже који оснажује кориснике.“

Нови претраживач не иде строго за тим да резултате испоручи боље или брже од Гугла и других тешкаша, објаснио је Герлоф. Јаси је корак у правцу дистрибуираних система у којима ниједан ентитет не служи као вратар за информације.

У саопштењу које је објавио прије овог објаснио је зашто је то важно:

„Уколико претраживачком машином управља једна компанија, она одлучује и како се резултати генеришу и рангирају. Та компанија ће такође знати шта вас тренутно занима. Циљано рекламирање је само најдоброћуднији начин коришћења те информације.“

Баш као што се Иденти.ца појавила као слободна алтерантива Твитеру, Дијаспора као слободна алтернатива Фејсбук, а ГНУ Фри Кол као алтернатива Скајпу, и Јаси се нада да ће постати слободна П2П алтернатива многим централно контролисаним претраживачима какве имамо данас.

Како то Јаси ради? Извршава се на рачунарима корисника и сваки његов корисник је дио веће претраживачке мреже. Рачунар сваког корисника ствара сопствене појединачне индексе и рангирања, тако да нема централног ентитета који све контролише, а резултати током времена све боље одражавају оно што корисник тражи.

Јаси омогућава да се лако направи намјенски прилагођен претраживачки портал и штити приватност корисника шифровањем термина претраживања прије него што напусте корисников рачунар.

Пројект Јаси је у петак објаво нови видео с више објашњења о претраживачком процесу.

У том објашњењу један од важних детаља је чињеница да Јаси спречава да се у његовим резултатима појаве обмањујуће и наметљиве локације, јер се све везе провјеравају у оквиру процеса претраживања тако што се њихов садржај учита, разложи и провјери да ли стварно садржи наведени претраживачки термин.

Тако се добијају бољи резултати, али се процес понешто успорава, баш као што га успорава и чињеница да резултате генерише мрежа равноправнх кућних рачунара умјесто суперкомпјутера какве користи Гугл.

Провјеравање веза се може и искључити, видео показује како се то ради, па ће се резултати добијати брже, али цијена ће се платити слабијим квалитетом.

У сваком случају, важно је схватити да мотиви нису такмичарски већ филозофски, и у њиховом жаришту је обезбјеђивање слободне и децентрализоване алтернативе. Ко жели да се придружи пројекту довољно је да инсталира програм који се налази0 КОМЕНТАРА

  1. Супер је што има оволико ентузијаста. Биће ово важно једног дана, то се види сад по потреби линукса, кад вас тјерају да имате лиценциране софтвере

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *