Јасеновац-холокауст који је подстицао Ватикан

Часопис „Свијет Европе“ објавио је, поводом свјетског Дана сјећања на жртве холокауста, да је „усташки логор Јасеновац у нацистичкој марионетској Независној држави Хрватској био трећи по величини и вјероватно најсвирепији логор за истребљење у Другом свјетском рату“, те да је Ватикан имао важну улогу у послијератном „прању новца“ и скривању ратних злочинаца.   У опширном […]

уторак, фебруар 2, 2010 / 10:08

Часопис „Свијет Европе“ објавио је, поводом свјетског Дана сјећања на жртве холокауста, да је „усташки логор Јасеновац у нацистичкој марионетској Независној држави Хрватској био трећи по величини и вјероватно најсвирепији логор за истребљење у Другом свјетском рату“, те да је Ватикан имао важну улогу у послијератном „прању новца“ и скривању ратних злочинаца.

 

У опширном и добро документованом тексту, под насловом "Јасеновац – холокауст који је подстицао Ватикан", часопис, у коме сарађују угледни европски интелектуалци, политичари и државници, наводи да се окрутност у Јасеновцу "може објаснити више вјерским него неким другим разлозима".

Фински стручњак за балканску политику Ари Русила у свом тексту наводи да је Јасеновац за нацистичку Њемачку био више оруђе за етничко чишћење, док је за усташе кључну улогу имао "вјерски аспект".

Он подсјећа да су лидери тадашњег усташког режима најавили да ће "заклати трећину српске популације у Хрватској, депортовати трећину, а преосталу трећину покатоличити". Свако ко је одбио да буде покатоличен био је ликвидиран.

"Може се рећи и да је вјерски мотив и бруталност крвника био водећи принцип у Јасеновцу. Познато је да су 743 римокатоличка свештеника били припадници усташког покрета и лично убијали Србе, Јевреје и Цигане. Једно вријеме Јасеновац је био под контролом фра Филиповића Мајсторовића који је признао да је својом руком убио 40 000 Срба", пише Русила.

Русила истиче да је 1999. године суду у Сан Франциску поднесена тужба против Ватиканске банке, реда фрањеваца, усташа, Националне банке Швајцарске и других како би било исплаћено 100 милиона долара одштете због учешћа Ватикана у ратним злочинима и прању новца узетог од српских, јеврејских и ромских жртава.

Тужбу су поднијели преживјели Срби, Јевреји и Роми, родбина жртава, разне организациије које су заједно представљале 300 000 жртава Другог свјетског рата. 

Фрањевци у Риму помагали су да се прошверцује усташко благо и да усташки ратни злочинци избјегну правду док је Ватиканска банка наводно прала дио новца од усташког блага. 

"Ватикан није само гомилао злато које су Хрвати опљачкали већ је помагао и у бјекству уз одобрење тадашње америчке Канцеларије за стратешку службу (ОСС) и британског "Ем-Ај сикс" (МИ6). 

Примјера ради, 1986. године америчка влада објавила је документе из којих се види да је Ватикан организовао лет усташког лидера Анте Павелића из Европе у Аргентину уз још 200 вишерангираних званичника из његовог режима. 

Павелић је добио уточиште Ватикана, Шпаније и Аргентине – наводи "Свијет Европе."

Лист истиче да је усташки министар унутрашњих послова Андрија Артуковић нескривен живио у Калифорнији од 1949. године до 1986. године када је коначно депортован у тадашњу СФРЈ и осуђен за убиства.

У осврту "Свијета Европе" наводе се подаци интернетске енциклопедије "Википедија", "Енциклопедије холокауста", израелског центра "Вад Јашем" и других извора, а дају се и адресе интернет страница, које нуде могућност да се прегледају документарни филмови о Јасеновцу.

Тужба против Ватиканске банке у Сан Франциску и даље је у току. Ватикански адвокати су три пута покушали да оспоре тужбу, након чега је Врховни суд САД одбацио њихове захтјеве.

У љето 2008. године израелски амбасадор у Хрватској Шмуел Мејром оштро је критиковао организацију сахране бившег команданта концентрационог логора Јасеновац Динка Шакића, истичући да се тиме вријеђа сјећање на убијене у том логору.

"Убијеђен сам да је већина хрватског народа шокирана начином сахране Шакића, који је носио усташку униформу. Такође осуђујем и неодговарајуће ријечи свештеника који је водио службу и рекао да је Шакић "био узор за све Хрвате`", рекао је тада Мејром.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *