Jaпан: Радиоактивност у мору 4.385 пута већа од нормалне

ОСАКА – Степен радиактивног јода у мору 300 метара јужно од оштећене нуклеарне централе Фукушима 1 је 4 385 пута већа од нормале, саопштила је данас Токијска електродистрибуција (Тепко). Ријеч је о највишем нивоу радиоактивног јода од почетка катастрофе која се догодила 11. марта након разорног земљотреса и цунамија. Ниво радиоактивног јода у суботу 26. […]

четвртак, март 31, 2011 / 11:00

ОСАКА – Степен радиактивног јода у мору 300 метара јужно од оштећене нуклеарне централе Фукушима 1 је 4 385 пута већа од нормале, саопштила је данас Токијска електродистрибуција (Тепко).

Ријеч је о највишем нивоу радиоактивног јода од почетка катастрофе која се догодила 11. марта након разорног земљотреса и цунамија.

Ниво радиоактивног јода у суботу 26. марта био је 1 250 пута већи од нормале, а дан касније 1 850 затим је почетком седмице регистровано смањење, али је јуче измјерена радиоактивност 3 355 пута веће од дозвољене.

Од почетка кризе јапанска централа избацује бројне радиактивне супстанце углавном јод и цезијум, који се путем више хиљада тона воде за расхлађивање инсталација, излива углавном у Пацифик.

Компанија Тепко и Јапанска агенција за нуклеарну безбједност наводе да се радиоактивност у мору шири плимом, али да не пријети да угрози животињски и биљни свијет.

Међутим, остали стручњаци тврде да радиоактивна испуштања у Пацифику неће имати значајне посљедице на глобалном нивоу, али да ће имати значајан утицај на морски биљни и животињски свијет дуж обала око јапанске нуклеарне централе.

Техничари који се већ 20 дана боре како би спријечили већу катастрофу у Фукушими суочавају се током акције са високо радиоактивном водом која продире у сале и техничка одјељења.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *