Јапан: Радијација у храни

Јапанска компанија „Меиџи холдингс“ саопштила је данас да је у њеном млијеку у праху пронађен радиоактивни цезијум, непуних девет мјесеци послије нуклеарне катастрофе у атомској централи Фукушими.  "Меиџи" наводи да ће повући са тржишта 400 000 конзерви млијека за бебе, које се продаје само у Јапану. Акције ове компаније пале су на најнижу вриједност од […]

уторак, децембар 6, 2011 / 11:31

Јапанска компанија „Меиџи холдингс“ саопштила је данас да је у њеном млијеку у праху пронађен радиоактивни цезијум, непуних девет мјесеци послије нуклеарне катастрофе у атомској централи Фукушими.

 "Меиџи" наводи да ће повући са тржишта 400 000 конзерви млијека за бебе, које се продаје само у Јапану. Акције ове компаније пале су на најнижу вриједност од маја 2009. године послије објављивања ове вијести.

Јапанска јавност забринута је за безбједност прехрамбених производа послије цурења радијације из Фукушиме након земљотреса и цунамија који су се догодили у 11. марта.
Открића повишеног нивоа радијације у поврћу, чају, млијеку, морским плодовима и води узнемирила су грађане, иако званичници тврде да детектовано зрачење није опасно по здравље.

“Меиџи" наводи да није познато како је цезијум доспио у млијеко у праху, али сумња да је управо Фукушима извор контаминације. Портпарол ове комапније рекао је Ројтерсу да је врући ваздух који се користи у процесу сушења хране можда садржавао цезијум.

Тестови су показали присуство радијације од 30,8 бекерела по килограму млијека у праху, што је испод дозвољене границе која се сматра безбједном. Компанија је, ипак, одлучила да добровољно повуче формулу за бебе.

Јапанско Министарство здравља одредило је 200 бекерела по килограму млијека у праху као границу безбједности.

Токијска електродистрибуција, која управља оштећеном нуклеарком, остварује спор напредак у санирању штете на Фукушими, постепено умањује количину радијације која се емитује из оштећених реактора и спушта им температуру, с циљем да постигне "хладно гашење", када ће реактори бити стабилни.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *