Јапан: Проширена евакуациона зона

ТОКИО – Евакуациона зона око оштећене јапанске нуклеарне електране Фукушима 1 проширена је на више од 20 километара, јавила је данас јапанска новинска агенција Кјодо. Јапанска влада саопштила је да су неки градови на листи за евакуацију изван радијуса од 20 километара око нуклеарке усљед забринутости због високог кумулативног нивоа излагања радијацији. "Сви становници из […]

петак, април 22, 2011 / 11:52

ТОКИО – Евакуациона зона око оштећене јапанске нуклеарне електране Фукушима 1 проширена је на више од 20 километара, јавила је данас јапанска новинска агенција Кјодо.

Јапанска влада саопштила је да су неки градови на листи за евакуацију изван радијуса од 20 километара око нуклеарке усљед забринутости због високог кумулативног нивоа излагања радијацији.

"Сви становници из градова Итате, Катсурао и Намие, као и неки из Кавамате и Минамисоме у Фукушима префектури морају да напусте домове до краја маја", изјавио је главни секретар владе Јукио Едано на конференцији за новинаре.

Према владином извештају, укупно 10.500 становника мораће да напусте своје домове.

Директива о проширењу евакуационе зоне услиједила је само дан након што је влада прогласила забрањеном зоном подручје у радијусу 20 километара око нуклеарке, оштећене у земљотресу и цунамију 11. марта.

Проглашење забрањене зоне биће на снази све док оператер нуклеарне електране – компанија ТЕПКО не стави под контролу прекомјерну радијацију из оштећених постројења нуклеарке у наредних шест до девет мјесеци.

Едано није могао да предвиди када ће новоевакуисани становници тог дијела Јапана моћи да се врате у своје домове, додајући да то зависи од ситуације на терену.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *