Јапан: Поново земљотрес, опасност од цунамија

Снажан земљотрес јачине 7,4 степени по Рихтеру погодио је данас сјевероисточну обалу Јапана, у близини префектуре Мијаги која је страдала и у разорном земљотресу и цунамију од 11. марта, навели су званичници. Јапанска метеоролошка служба издала је упозорење на цунами за талас који би, према процјенама, био до један метар висине. Епицентар земљотреса био је […]

четвртак, април 7, 2011 / 18:17

Снажан земљотрес јачине 7,4 степени по Рихтеру погодио је данас сјевероисточну обалу Јапана, у близини префектуре Мијаги која је страдала и у разорном земљотресу и цунамију од 11. марта, навели су званичници.

Јапанска метеоролошка служба издала је упозорење на цунами за талас који би, према процјенама, био до један метар висине.

Епицентар земљотреса био је 40 километара под морем, недалеко од обала Мијагија.

Зграде су се тресле око минут, чак и у престоници Токију, који се налази око 330 километара јужно.

Америчка геолошка служба дала је прелиминарну магнитуду земљотреса од 7,4 степена, наводећи да је епицентар био недалеко од источне обале – 100 километара од града Сендаија и 140 километара од нуклеарне централе у Фукушими.

Сеизмолози САД потврдили су да је епицентар био на 40 километара испод морског дна, око 345 километара од Токија.

Стотине потреса погодило је јапанску сјевероисточну обалу после земљотреса од прије мјесец дана, али је само неколико било јаче од 7,0 степени по Рихтеру. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *