Jaпан: Нови потреси, Влада критикује \’\’ТЕПКО\’\’

Јапанска влада критиковала је данас компанију „Тепко“, која је задужена за нуклеарну електрану Фукушима, због „неприхватљивих“ грешака, док се нови потрес осјетио на сјевероистоку Јапана. "Тепко" је саопштио да су нивои радијације из електране оштећене у снажном земљотресу и цунамију 11. марта када је погинуло више од 10 000 а неколико десетина хиљада људи се […]

понедељак, март 28, 2011 / 10:17

Јапанска влада критиковала је данас компанију „Тепко“, која је задужена за нуклеарну електрану Фукушима, због „неприхватљивих“ грешака, док се нови потрес осјетио на сјевероистоку Јапана.

"Тепко" је саопштио да су нивои радијације из електране оштећене у снажном земљотресу и цунамију 11. марта када је погинуло више од 10 000 а неколико десетина хиљада људи се води као нестало, десет милиона пута већи од нормалне, али је компанија касније исправила те податке наводећи да је контаминација 100 000 пута већа.

 

Земљотрес јачине 6,5 степени Рихтерове скале потресао је област удаљену 109 километара источно од града Сендаија, након чега је накратко објављено упозорење на цунамију.

 

 

"Узимајући у обзир да је контрола радиоактивности велики услов за обезбјеђење сигурности, таква врста грешке апсолутно је неприхватљива. Влада је наредила компанији `Тепко` да не допусти да се нешто слично понови", рекао је портпарол јапанске владе Јукио Едано.

 

Едано је објаснио да је висок ниво радијације у води узрокован највјероватније због поплаве подрума у којем је смјештен други реактор и истопљених горивних шипки.

 

"Тепко" је упутио извињење због "грешке" у извјештавању да је радијација десет милиона пута већа од нормалне у једном од реактора уз објашњење да радник који је радио очитавања на реактору број два није имао времена да поново провјери податке јер је због повишене радијације морао да напусти ту област.

 

Нема података да је било материјалне штете или повријеђених у јутрошњем потресу. Јапанска Метеоролошка агенција упозорила је да би цунами висок 50 центиметара могао да захвати префектуру Мијаги, али је касније повукла упозорење.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *