Јањић Додику: Није Турска моћни савезник Америке

Београдски аналитичар Душан Јањић оцијенио је да је јако проблематично проглашавање Турске моћним савезником Америке и да се Анкара, критиком предсједника Српске Милорада Додика због иницијативе о Јерменима, жели представити као заштитница ислама на Балкану. "Нисам баш сигуран колико је садашња админстрација турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана блиска Вашингтону", рекао је Срни Јањић, коментаришући оштре […]

уторак, децембар 27, 2011 / 17:56

Београдски аналитичар Душан Јањић оцијенио је да је јако проблематично проглашавање Турске моћним савезником Америке и да се Анкара, критиком предсједника Српске Милорада Додика због иницијативе о Јерменима, жели представити као заштитница ислама на Балкану.

"Нисам баш сигуран колико је садашња админстрација турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана блиска Вашингтону", рекао је Срни Јањић, коментаришући оштре критике турског дневника "Заман" да Додик иницијативом о доношењу закона о забрани негирања турског геноцида над Јерменима напада Турску, моћног савезника Америке и најјачу силу на Балкану.

Он оцјењује да је за Турску овај напад на Додика "пропагандни трик" и прилика да проба да се покаже као важан фактор који ће штитити Федерацију БиХ и јединство БиХ и да се представи као заштитник ислама на Балкану, "што није ништа ново".

"Турска је некако БиХ и Косово прогласила својим интересним зонама и ту се подудара са Америком, која то сматра недовршеним послом. Али, нисам сигуран да је Америка срећна како Турска завршава те послове", оцијенио је Јањић.

Наводећи да је очигледно да Ердоганова влада постаје исламска влада, Јањић је навео да је Турска коју је Вашингтон подржавао била "Турска Ататурка", док је садашња турска држава помијенила устав и многе институције из свјетовне Ататуркове Турске, због чега је Америка изразила забринутост због правца у којем иде ове држава.

"Колико знам, у односима Америке и Турске има доста недоумица и на страни Америке, а има великих питања и на страни Русије, одакле Турска на Балкану", навео је Јањић.

Према његовим ријечима, велики шамар који је ударила Француска, једна велика западна земља, постављањем питања геноцида над Јерменима, говори о могућности да није баш сигурно чију све подршку и коју заправо стварно подршку има Турска.

Јањић додаје да је Турска поново ушла на Балкан обећавањем економских инвестиција, али да инвестиција, имајући у виду Србију и БиХ, нема, док с друге стране, постоји жестоко дипломатско присуство Турске.

"Чињеница је да је Турска некако себи узела улогу неког важног фактора у `унутрашњим босанским стварима` и да је томе доста кумовао и предсједник Србије Борис Тадић са оном Истамбулском декларацијом. Мислим да одатле они повлаче основ да протестују, чак и око питања законских иницијатива", сматра Јањић.

Што се тиче осјетљивости Турске на питање геноцида над Јерменима, Јањић наводи да је направљен геноцид турске војске над једним народом и да је то болна прича у Турској, гдје су чак у атентатима убијани људи који су покушали да ту тему отворе.

"То је масакр који је направила турска војска када је правила модерну турску и то је некако уграђено у темеље модерне турске државе и турског идентитета. Они отварање тог питања сматрају подривањем самог темеља постојања", рекао је Јањић.

Према његовим ријечима, ако се отвори питање Јермена, онда се активира и питање Курда, а и једно и друго се тиче територијалног интегритета Турске, и зато су они осјетљиви.

"Додик им, отварајући то питање, смета и онда праве паралелу са Сребреницом, покушавајући да кажу да је Српска основана на злочину, јер их то квалификује као наводне заштитнике исламских жртава на Балкану и Федерације БиХ", рекао је Јањић.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је раније да ће у парламент БиХ упутити закон о забрани негирања геноцида који је извршила Турска на Јерменима.

Турски дневник "Заман" близак влади објавио је Додикову изјаву наводећи да он таквим иступом провоцира Турску – "моћну државу која је лидер на Балкану, Блиском истоку и стратешки партнер број један администрације америчког предсједника Барака Обаме".

Француска је недавно усвојила Закон о кажњавању негирања геноцида над Јерменима.

Званична Турска покушава умањити одговорност за геноцид над Јерменима почетком прошлог вијека тврдећи да је умјесто милион и по на простору Турске убијено "неколико стотина хиљада" Јермена и да то "није био смишљен злочин". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *