Израел враћа Палестинцима земљиште

Палестински сељаци ће можда поново имати приступ својој земљи на Западној обали, на мјесту гдје је била јеврејска колонија, напуштена 2005, објавила је израелска организација за људска права права „Јеш Дин”. По тој организацији која је уложила жалбу Врховном суду у име власника из палестинског села Бурка, сјеверно од Наблуса, држава је обавијестила суд о […]

недеља, мај 19, 2013 / 20:30

Палестински сељаци ће можда поново имати приступ својој земљи на Западној обали, на мјесту гдје је била јеврејска колонија, напуштена 2005, објавила је израелска организација за људска права права „Јеш Дин”.

По тој организацији која је уложила жалбу Врховном суду у име власника из палестинског села Бурка, сјеверно од Наблуса, држава је обавијестила суд о одлуци „да поништи конфискацију земљишта на којем је грађено насеље”.

Земљиште је још 1978. године конфисковано из „безбједносних разлога”, да би ту, како се првобитно планирало, била војна база, каже „Јеш Дин”.

„Умјесто базе, бесправно је грађено насеље Хомеш. То насеље је напуштено 2005. године, и та област је постала затворена војна зона, али није опозвана одлука о конфискацији”, наводи се у саопштењу.

„Знамо да ће бити опозвана одлука о конфискацији (…) То је дуг процес, али ако је Влада то поручила Врховном Суду, вјероватно неће променити ту одлуку”, рекла је за АФП Реут Мор, представница „Јеш Дина”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *