Изложба о судбинама људи из зоолошких вртова

Људи, међу њима чак и жене и дjеца, као изложбени експонати у зоолошком врту. Античка историја? Не! Ријеч је о пракси која је у развијеним земљама 19. и 20. века била свакодневица. О томе ће више сазнати посјетиоци необичне изложбе која је отворена у Паризу, а чији је кустос бивши француски фудбалер Лилијан Тирам. Полуголи […]

петак, децембар 2, 2011 / 18:00

Људи, међу њима чак и жене и дjеца, као изложбени експонати у зоолошком врту. Античка историја? Не! Ријеч је о пракси која је у развијеним земљама 19. и 20. века била свакодневица.

О томе ће више сазнати посјетиоци необичне изложбе која је отворена у Паризу, а чији је кустос бивши француски фудбалер Лилијан Тирам.

Полуголи Африканци су тјерани да глођу кости како би били увјерљивији као "људождери" на сајму у Француској; дјеца америчких Индијанаца су приказивана на вашарима; читаве породице из Азије и Јужног Пацифика су држане иза решеткама у европским зоо вртовима; припадници племена Зулу су морали да плешу на подијумима широм Лондона. Таква је била судбина поданика европских колонија – све до 1958. године!

Изложба "Људски зоо вртови: оригинал дивљаштва", коју је приредио бивши фудбалер Лилијан Тирам, прати вријеме од када је Кристофер Колумбо изложио шесторо Индијанаца у Шпанском краљевском суду 1492. године, што је касније постало масовна забава у 19. веку и почетком 20, пише лондонски "Гардијан".

На милионе гледалаца окупљало се да гледа "дивљаке" у золошким вртовима, циркусима, селима и "парадама наказа" од Лондона до Сент Луиса, од Барселоне до Токија. Ти "људски примјерци" и "живи музеји" користили су како колонијалистичкој пропаганди, тако и научним тероијама о такозваним расним хијерархијама.

Године 1906. пигмеј Ота Бенга био је изложен у кавезу за мајмуне у њујоршком зоолошком врту у Бронксу, што је изазвало контроверзе – прије него што је одведен у сиротише за "црвенокошце". Касније је извршио самоубиство.

Длакава жена из Лаоса, позната као Крао, била је изложена крајем 19. века као "карика која недостаје" између човека и орангутана.

Дјечак Вилијем Хенри Џонсон, црнац из САД који је рођен са смањеном главом, откупљен је од својих родитеља када је имао само четири године. Излаган је у длакавом костиму и тјеран да стење. Назив "шоуа" је био: "Шта је ово?"

– Морате имати храбрости да кажерте да свако од нас има предрасуде, а предрасуде имају своју историју. Изложба објашњава позадину расистичких идеја и страх од "других" који је опстао до данас – каже Тирам, који је рођан на карипском острву Гвадалупе.

Изложба прати судбине око 35.000 људи који су излагани у зоолошким вртовима. Међу њима су били и преци познатог фудбалера и Тирамовог саиграча Кристијана Карембеа, који су дошли у Париз из Нове Каледоније. Себе су сматрали амбасадорима свог народа, али су заточени у кавезима у Паризу, а касније и у Њемачкој, где су представљани као "људождери".

Поставка је изложена у париском Музеју де ке бранли, посвећеном некада колонизованим културама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *