Изетбеговић, Лукшић и Ђелић у Бриселу о напретку региона

У Бриселу ће данас бити одржан неформални скуп о западном Балкану на којем ће високи званичници из Брисела и региона, резимирати напредак пословних, културних и других интеграција у региону 20 година након распада бивше СФРЈ. Уводни говорник на првој сесији биће бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, а учествоваће и црногорски премијер Игор Лукшић, потпредсједник […]

уторак, новембар 1, 2011 / 08:06

У Бриселу ће данас бити одржан неформални скуп о западном Балкану на којем ће високи званичници из Брисела и региона, резимирати напредак пословних, културних и других интеграција у региону 20 година након распада бивше СФРЈ.

Уводни говорник на првој сесији биће бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, а учествоваће и црногорски премијер Игор Лукшић, потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић и други министри из региона, јавља дописник Срне из Брисела.

Конференција "20 година послије – Ко може показати добре резултате у политици и бизнису?" наставак је традиционалних скупова које сваке године у новембру у Бриселу организује институт "Пријатељи Европе" у сарадњи са њемачком демохришћанском фондацијом "Конрад Аденауер".

Уводни говорник друге сесије о теми да ли је Европа још заинтересована за проширење биће европски комесар за проширење и политику према сусједима Штефан Филе.

Трећа тема одговориће на питање да ли је у годинама након престанка ратних сукоба дошло до потпуне нормализације политике у региону, или је она обиљежена и појавом размахане корупције и присуством организованог криминала.

Са европске стране говорници ће бити главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц и бивша румунска министарка правосуђа Моника Маковеи, која је у периоду док је у својој земљи имала политичку подршку, а пред пријем ове земље у ЕУ, знатно смањила појаве корупције и унаприједила правосуђе у Румунији.

Ова конференција одржава се, као и сваке године, у седмици прије децембарског Европског савјета, на којем лидери ЕУ уобичајено разговарају о напредовању у региону западног Балкана. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *