Изборне занимљивости: Рогатички фото финиш

Локалне изборе у Босни и Херцеговини обиљежиле су и занимљиве, али и парадоксалне ситуације. Занимљиво је да је Здравко Симетић, кандидат СП-а за начелника општине Језеро, једне од најмањих општина у РС, добио само један глас од укупно 758 важећих листића. Исто тако и Рајко Бошковић, кандидат за начелника општине Осмаци из Нове социјалистичке партије, […]

уторак, октобар 9, 2012 / 09:48

Локалне изборе у Босни и Херцеговини обиљежиле су и занимљиве, али и парадоксалне ситуације.

Занимљиво је да је Здравко Симетић, кандидат СП-а за начелника општине Језеро, једне од најмањих општина у РС, добио само један глас од укупно 758 важећих листића.

Исто тако и Рајко Бошковић, кандидат за начелника општине Осмаци из Нове социјалистичке партије, добио је само један глас од укупно важећих 2.300 гласова. У тој општини Славко Бодирогић, заједнички кандидат за начелника испред СНС-а и ДНС-а, добио је тек два гласа.

Ипак, судећи према јуче расположивим подацима са биралишта у БиХ, најзанимљивија изборна трка водила се за начелнике у општинама Вукосавље, Рогатица, Добој Исток, Добој Југ и Источни Мостар, гдје су сада већ начелници изборе добили са разликом од десетак гласова.

Наиме, у Вукосављу кандидат СНСД-а Борислав Ракић са само шест гласова разлике побиједио је свог противкандидата Елвира Хаџиомеровића из СДА. Ракић је добио подршку 1.161 гласача, док је Хаџиомеровић имао 1.155 гласова.

Слично је било и у Рогатици, гдје је Томислав Пухалац из СДС-а са само 27 гласова предности побиједио Милорада Јагодића, свог противкандидата из СНСД-а. Пухалац је освојио 3.159 гласова, наспрам 3.132 гласа колико је имао Јагодић.

Такође, у најмањој општини у РС Источном Мостару кандидат из ДП-а Мирослав Маврак освојио је начелнички мандат са само 96 гласова, односно са пет гласова више него што је добио Радован Палавестра из СДС-а, који је добио повјерење 91 гласача из ове општине.

У општини Добој Југ кандидат из СДП-а побиједио је свог противкандидата из СДА разликом од нешто више од 50 гласова, а слично је било и у општини Добој Исток, гдје је била обрнута ситуација, па је тако кандидат СДА са разликом од око 100 гласова побиједио свог противкандидата из СДП-а.

За разлику од горе наведених општина никаквог изненађења није било у Неуму, гдје је кандидат ХДЗ БиХ Живко Матушко освојио сто одсто гласова, а то му је пошло за руком јер није имао противкандидата.

Када је у питању излазност бирача на локалне изборе, највише их се одазвало у Источном Мостару и то 90,5 одсто, затим Трнову 89 одсто, а слиједе Пале, у ФБиХ, Источни Дрвар и Доњи Жабар са 87,7 одсто, односно 86,6 и 83,2 одсто.

Најмања излазност била је у општини Добретић 35,9 одсто, затим Санском Мосту 36,02 одсто и Тузли и Новом Сарајеву гдје је изашло 41,7 одсто, односно 44, 18 одсто.

Што се тиче коалиција, највећа је направљена у Градишци, гдје се око коалиције “Покрет за Градишку” окупило чак осам политичких партија, а већ јуче је било сигурно да већина странака из ове коалиције које су дале подршку Зорану Латиновићу, будућем начелнику Градишке, неће имати нити једног одборника.

Највише кандидата за мјесто начелника борило се у сарајевској општини Стари град, чак њих 11, што је убједљиво највише.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *