Из складишта ОС Бих украдено 5.000 граната!?

Истражни органи воде истрагу о нестанку 5.000 граната из једне јединице Оружаних снага у близини Добоја, објавиле су “Независне новине”. Из документације, која је у посједу независних новина, описано је како је долазило до крађе вишка наоружања и муниције, а под изговором да то оружје иде на уништавање, односно делаборацију. Како је видљиво из документације, […]

уторак, април 23, 2013 / 10:38

Истражни органи воде истрагу о нестанку 5.000 граната из једне јединице Оружаних снага у близини Добоја, објавиле су “Независне новине”.

Из документације, која је у посједу независних новина, описано је како је долазило до крађе вишка наоружања и муниције, а под изговором да то оружје иде на уништавање, односно делаборацију. Како је видљиво из документације, ради се о злоупотребама приликом уништавања вишка граната калибра 100 мм, које су се дешавале од фебруара 2008. до марта 2009. године.

“Крађа се одвијала у организацији високопозиционираног припадника Оружаних снага БиХ с иницијалима С.Г. (име познато редакцији), којем је помагало више цивилних лица, која су се појављивала у својству возача камиона, којим је транспортовао бакар и месинг”, наводи се у документу.

Како је прецизирано, ради се о гранатама калибра 100 мм за тенк Т-55, чијим се растављањем добијају три компоненте, односно месингана чаура масе 15 килограма, барут и зрно.

У зрну гранате налази се око пола килограма најквалитетнијег бакра, док је маса експлозивног пуњења око 2,5 килограма, које се може делаборисати, односно раставити, само детонацијом.

Том приликом је украдено 5.000 ових граната, а све под изговором да је намијењено за уништавање у радионици Оружаних снага на Мањачи, гдје је требало да буду уништаване отвореном детонацијом. Али, како се наводи, индикативно је да је записник о делаборацији накнадно преправљан, и то у војној јединици из које гранате потичу.

“У записнику је умјесто броја зрна метака који су уништени преправком унесено да је уништена утврђена количина цијелих метака 100 милиметара, а не само зрна метка као његовог дијела. На тај начин је сакривено да су месингане чауре незаконито извезене из војне јединице”, наведено је у извјештају.

Осим крађе муниције, у извјештају је документована и крађа дизел горива, коју је проводио исто С.Г.

То гориво је требало да буде искориштено за прераду експлозива у ротационим пећима. Како је објашњено, експлозив може бити прерађиван и на чврсто гориво и помоћу ротационих пећи.

“Индикативно је што су за прераду експлозива у периоду од 2007. до 2009. године кориштени казани на чврсто гориво, а у званичним документима је приказивано да је експлозив прерађиван у ротационим пећима за чији рад је потребно дизел гориво”, наводи се у документу.

Бројне међународне организације и дипломатске мисије у БиХ годинама упозоравају на неправилности у вези с вишком наоружања. Осим овога, како наводе, постоји опасност за грађане због непажљивог чувања муниције.

Амерички дипломата у БиХ задужен за питања безбједности је изразио забринутост због чињенице да у БиХ постоји 18.000 тона вишка муниције и наоружања, од којих је велики дио застарио и неупотребљив. Он је упозорио да ово оружје представља непосредну и очигледну опасност за безбједност грађана БиХ, јер постоји опасност од нежељеног детонирања, као што се протеклих година неколико пута десило у земљама у региону.

“Међународна заједница је издвојила значајан дио средстава за помоћ Министарству одбране БиХ при уништавању ових залиха на безбједан и транспарентан начин. САД су уложиле близу три милиона долара у задње двије године за уништавање муниције и експлозивних средстава, а Мисија ЕУ би такође требало да покрене сличан пројект вриједан више милиона евра”, истакао је овај дипломата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *