Из Фукушиме цури радиоактивна вода?

Токијска електроенергетска компанија (ТЕПЦО) данас је саопштила да је у реактору два нуклеарне електране Фукушима откривена пукотина у бетону кроз коју истиче радиоактивна вода у море, а руски стручњак Наталија Миронова сматра да је нуклеарна катастрофа у Фукушими много већа од оне у Чернобиљу У саопштењу токијске компаније је наведено да ниво зрачења у бетонској […]

субота, април 2, 2011 / 11:35

Токијска електроенергетска компанија (ТЕПЦО) данас је саопштила да је у реактору два нуклеарне електране Фукушима откривена пукотина у бетону кроз коју истиче радиоактивна вода у море, а руски стручњак Наталија Миронова сматра да је нуклеарна катастрофа у Фукушими много већа од оне у Чернобиљу

У саопштењу токијске компаније је наведено да ниво зрачења у бетонској јами износи 1.000 милисиверта на сат и да се компанија припрема да у њу улије бетон како би зауставила цурење радиоактивних материја, јавио је Ројтерс.

„Будући да ниво радијације у мору у близини електране расте, покушавали смо да утврдимо зашто је то тако, а ово би могао да буде један извор. Проверавамо узорке воде из мора у близини електране, као и из јаме и за сада не можемо са сигурношћу да кажемо док не проучимо резултате”, рекао је замјеник генералног директора јапанске Агенције за нуклеарну и индустријску безбједност (НИСА) Хидехико Нишијама.

Изложеност радијацији од 500 милисиверта на сат током краћег периода може да повећа опасност од рака.

У међувремену, руски стручњак за нуклеарну енергију Наталија Миронова оцијенила је да је нуклеарна катастрофа у Фукусими много већа од Чернобиља и да би због ње могло да дође до новог дефинисања међународне скале по којој се мјери опасност атомских несрећа.

„Чернобиљ је представљао експлозију прљаве бомбе. Следећа прљава бомба је Фукусима и она ће стајати много више у погледу економије и људских жртава”, навеле су агенције речи Миронове, а пренио „Хералд сан”.

Миронова је инжењер термодинамике која је након катастрофе у Чернобиљу 1986. године постала један од водећих антинуклеарних активиста у Русији.

„Чернобиљ је , на међународној скали, имало, највећи, седми степен опасности, а имао је само један реактор и трајао је само двије недеље. Фукушима траје три недеље и ту имамо четири реактора који знамо да су у веома опасном стању”, рекла је Миронова.

НАСА тврди да криза у Фукушими има пети степен опасности.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *