Из Фукушиме цури плутионијум

ТОКИО – Плутонијум цури из оштећене нуклеарне централе Фукушима 1 и откривен је у њеној околини, рекли су јутрос јапански званичници.   Плутонијум је детектован у малим количинама на неколико тачака у непосредној близини Фукушиме 1, и то је први пут да се тај изузетно опасан радиоактивни елемент појављује међу исцурjелим материјама након катастрофалног цунамија […]

уторак, март 29, 2011 / 09:53

ТОКИО – Плутонијум цури из оштећене нуклеарне централе Фукушима 1 и откривен је у њеној околини, рекли су јутрос јапански званичници.

 

Плутонијум је детектован у малим количинама на неколико тачака у непосредној близини Фукушиме 1, и то је први пут да се тај изузетно опасан радиоактивни елемент појављује међу исцурjелим материјама након катастрофалног цунамија који је тешко оштетио централу, саопштила је управа постројења.

Овакав развој догађаја додатно компликује напоре да се прегријани реактори охладе и стабилизују.

Јапански званичници за безбједност тврде да исцурјеле количине плутонијама не представљају ризик по људско здравља али се придружују сумњама да опасно радиоактивна вода заправо цури из оштећених шипки нуклеарног горива.

„Ситуација је веома озбиљна”, рекао је јутрос новинарима портпарол јапанске владе Јукуи Едано.

„Дајемо апсолутно све од себе да се изборимо са штетом”.

Од пет узорака земље који су узети из околине Фукушиме 1 а који садрже плутонијум, за два се чини да су контаминирана усљед цурења из реактора, саопштила је компанија Токио електрик, која управља централом.

Код преостала три узорка вјероватно се ради о плутонијуму који се раширио по многим мјестима свијета у вријеме кад су биле дозвољене надземне пробе нуклеарног оружја, додаје се у саопштењу.

Плутонијум је тешки елемент који се не једини тако лако са другим хемијским елементима, па је мање вјероватно да ће се раширити лако, као што је то случај са радиоактивним облицима цезијума и јода.

Али, плутонијум има веома дугачак период полураспада – и по неколико стотина година – а када се удахне, остаје у тијелу заувијек и може да оштети људску ДНК и изазове канцерогене мутације ћелија.

Фукушима 1 се налази на 220 километара сјевероисточно од Токија, и вјерује се да је након 11. марта, када је цунами избацио из строја системе за хлађење, у три од укупно шест реактора дошло до дјелимичног топљења шипки нуклеарног горива.

Након низа пожара и експлозија нагомиланог водоника, радници су успјели да оштећену централу прикопчају на струју, а у међувремену се боре са поквареним пумпама и наглим скоковима радијације, који су неколико пута довели до евакуације особља.

Да би пумпе за хлађење реактора добиле електрично напајање, прво се из централе мора избацити контаминирана вода која емитује четири пута јачу радијацију од дозвољене.

Радијација из централе продрла је у земљу, и нађена је у биљкама, сировом млијеку, па чак и у пијаћој води у Токију.

Становништву које живи у кругу од 20 километара око Фукушиме 1 наложено је или да се одсели или да остане у кућама

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *