Из Бање Луке до Зубиног потока

Бањалучанин Мирко Мајкић (42) у петак креће пјешке на пут дуг чак 800 километара како би пружио подршку српском народу на Косову и Метохији. Након што је прошле године у славу Светог Василија Острошког препјешачио пут од Бањалуке до манастира Острог у Црној Гори, дугачак више од 600 километара, Мајкић у петак креће на ходочашће […]

понедељак, јун 3, 2013 / 12:38

Бањалучанин Мирко Мајкић (42) у петак креће пјешке на пут дуг чак 800 километара како би пружио подршку српском народу на Косову и Метохији.

Након што је прошле године у славу Светог Василија Острошког препјешачио пут од Бањалуке до манастира Острог у Црној Гори, дугачак више од 600 километара, Мајкић у петак креће на ходочашће до манастира Дубоки поток у Зубином Потоку на КиМ. Он се за овај пут одлучио, како каже, уз подршку и благослов Спске православне цркве. Полазак је планиран у девет часова у петак ујутро испред Храма Христа Спаситеља, а долазак на Косово на Видовдан, 28. јуна.

Овај, сада већ добро познати, бањалучки хуманиста каже да га је на овај пут "натјерала" силна љубав према Косову, али и жеља да на овај начин искаже поштовање српском народу, који се и даље бори и опстаје упркос свему што проживљава, пише "Пресс РС".

– Очекујем да ће пут да буде напоран, али и да би могло да буде проблема, јер, да бих стигао на Видовдан како сам испланирао, дневно треба да препјешачим око 50 км. Свјестан сам да неће бити лако, али уз божју помоћ доћи ћу на Косово успјешно и без већих проблема. За ово ходочашће се припремам већ дуже вријеме. Свако јутро устајем у пола четири и пјешачим по 25 километара – каже Мајкић и додаје да, када је прошле године пјешачио на Острог, психичка и физичка криза у појединим моментима била је велика, али уз помоћ људи који су му пружали подршку на том путу успио је да савлада умор. Када су временске прилике у питању, Мајкић није најсрећнији, јер ће га великом дужином пута пратити кишно вријеме.

– Временска прогноза није повољна, али ако бог да здравља, мало кише неће ме омести у мом походу – истиче Мирко.

Он са поносом каже да, откако је саопштио српском народу на Косову да долази пјешке из Бањалуке, поруке подршке не престају да стижу.

– Читаво вријеме сам у контакту са њима. Били су одушевљени када су чули да долазим пјешке и сваки дан добијам поруке подршке и захвалности. Недавно сам дошао са Косова, гдје сам провео пет дана са нашим народом на барикадама и они ми такође непрестано шаљу поруке захвалности. Али, поруке стижу не само Мирку Мајкићу, него и цијелој Републици Српској – наставља Мајкић.

Мајкић каже да је ово његова трећа хуманитарна акција везана за Косово и Метохију од почетка 2013. године.

– У априлу је одржан хуманитарни турнир у малом фудбалу у спортској дворани ОШ "Борисав Станковић" у Лазареву. Турнир је игран за помоћ социјално угроженим породицама на Косову и Метохији. Недавно је завршена и хуманитарна акција прикупљања новца за српски народ на Косову, која је организована у сарадњи са бањалучким школама, "Једно дијете – једна марка". Ходочашће је трећа акција ове године и надам се да ће да буде срећна – каже Мајкић.

На питање да ли Република Српска зна како живе Срби на Косову, Мајкић каже да чак 80 одсто људи не може ни да замисли стварну ситуацију.

– Једноставно, не можете знати како им је док не видите својим очима. Ситуација је и више него тешка. Људи живе у јако тешким условима. Немају посла, ни редовних примања, дјеца немају прибор за школу. Недостаје им одјеће, обуће, али, што је најгоре, и хране. Управо из тог разлога, користим сваку могућу прилику да искажем поштовање и подршку нашем народу – наглашава Мајкић. Иако је у Бањалуци признати и познати хуманиста, свјестан је да има и оних који ће негативно гледати на цијели овај пројекат и уопште његово појављивање у медијима. Ипак, каже, то га не забрињава.

– Подршку и благослов сам добио од свештеника, вољу за свим што радим проналазим у Богу и вјери, тако да ми негативни коментари не сметају ни најмање. Разлог због којег сам се одлучио да свој план подијелим са медијима је подршка људи које ћу сретати приликом пјешачења. Свјестан сам да ће бити момената када ћу бити јако уморан или, не дај боже, хтјети да одустанем и управо тада ће ми требати подршка. Ја ово не радим због себе, него због српског народа на Косову – каже Мајкић за "Пресс РС".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *