Италија: Стабилизација избјегличке кризе

ЛАМПЕДУЗА – Ситуација на италијанском острву Лампедузу побољшава се – италијанске власти су преостале избјеглице из Туниса послале назад, а други становници препуњеног прихватног центра су послати на друга мјеста у Италији. У међувремену, хиљаде Тунижана и даље покушавају да се са контроверзним дозволама, које су има дале италијанске власти, домогну Француске. Тако велики број […]

петак, април 22, 2011 / 11:19

ЛАМПЕДУЗА – Ситуација на италијанском острву Лампедузу побољшава се – италијанске власти су преостале избјеглице из Туниса послале назад, а други становници препуњеног прихватног центра су послати на друга мјеста у Италији.

У међувремену, хиљаде Тунижана и даље покушавају да се са контроверзним дозволама, које су има дале италијанске власти, домогну Француске. Тако велики број избеглица никада раније није одједном стигао у Лампедузу. На 25 метара дугом рибарском броду у Италију је стигло 760 избјеглица.

Кренули су из либијске луке Звара, 130 километара западно од Триполија, бјежећи од борби које се тамо воде.

Ријеч је о опасном путовању каже, капетан италијанске обалске страже Наркози: "Довели смо брод што је брже могуће до Лампедузе. Временски услови се погоршавају и они никада не би стигли до острва. Ови нису прави морнари и зато смо били веома опрезни".

Већина избјеглица је на италијанско острво 19. априла стигла из афричких земаља јужно од Сахаре. На броду су се налазиле 62 жене и 17 малишана.

Сарадница хуманитарне организације "Љекари без граница" каже да "ситуација се женама и дјецом није била драматична захваљујући и чињеници да су мајке дојиле малу децу".

И поред масовног доласка избјеглица стање у Лампедузи је мање драматично него што је то прије кратког времена био случај. Само у уторак је трајектима пребачено 1 000 избјеглица на Сицилију и Бари. Прихватни центар који је почетком априла био препун у међувремену је испражњен. Мање од 100 избеглица из Туниса се још налазе на острву и ускоро би требало да буду враћени кући.

Многи од 23 хиљаде Тунижана, који су у јануару стигли на Лампедузу, покушавају да дођу до сјевера Италије као би се домогли других европских земља. У Лигурско, пограничном граду Вентимиља, ситуација са избјеглицам је у међувремену ескалирала. Италијанске власти су почеле да им дијеле привремене боравишне дозволе.

Са овим документима избјеглице имају право да путују широм Шенгена, али их у Француској, дијелом, не признају.

Француска је најчешћи циљ избјеглица које се налазе у Италији. Тунижани знају језик и многи од њих имају рођаке у Француској.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *