Италија: Месићу, Месићу не дирај нам Марка Пола!

Италијани су љутито реаговали на покушај Хрватске да присвоји легендарног средњовјековног истраживача и путописца Марка Пола, пише лист „Дејли телеграф“. Негодовање је услиједило након што су музеј посвећен Марку Полу у кинеском граду Јангжоу отворили не италијански званичници, већ бивши хрватски предсједник Стјепан Месић. Музеј у Кини отворен је јер је Марко Поло био изасланик […]

понедељак, април 25, 2011 / 23:10

Италијани су љутито реаговали на покушај Хрватске да присвоји легендарног средњовјековног истраживача и путописца Марка Пола, пише лист „Дејли телеграф“.

Негодовање је услиједило након што су музеј посвећен Марку Полу у кинеском граду Јангжоу отворили не италијански званичници, већ бивши хрватски предсједник Стјепан Месић.

Музеј у Кини отворен је јер је Марко Поло био изасланик у тој земљи од 1282. до 1284. године.

Отварајући музеј овог мјесеца Месић је описао Марка Пола као "свјетског истраживача, рођеног у Хрватској, који је Кину представио Европи".

Италијански дневник "Коријере дела сера" описао је изјаву Месића као "будалаштину" и "провокацију".

"Приписивање хрватске националности Марку Полу или било коме другом, који је рођен на том острву у то вријеме, само јер је оно сада дио Хрватске, искривљује историјске чињенице",пише лист.

Лист истиче да је Гарибалди, херој покрета Ризорђименто за уједињење Италије у 19. вијеку, рођен у Ници, али никад није описиван као Француз.

Лист даље критикује италијанске дипломате у Кини јер су дозволили да "им промакне неко тако познат међу Кинезима као Марко Поло што може нанијети штету пријатељским односима, трговини и туризму".

Тачно мјесто и датум рођења Марка Пола нису познати, али научници вјерују да потиче из Венеције.

Неки историчари тврди да је рођен на хрватском острву Корчула у Јадранском мору.

Према тој теорији, његов отац је био трговац из Далмације Мафео Пилић, који је италијанизирао своје презиме у Поло када се населио у Венецији.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *