Источно Сарајево: Гдје ће се десити обиљежавање Добровољачке?

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске Велимир Дуњић изјавио је да ће инсистирати да се ове године страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици обиљежи тачно у тој улици, а не као прошле године на мјесту Дрвенија. Дуњић је након данашњег састанка Пододбора изјавио новинарима да је договорено да се […]

среда, април 20, 2011 / 13:30

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске Велимир Дуњић изјавио је да ће инсистирати да се ове године страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици обиљежи тачно у тој улици, а не као прошле године на мјесту Дрвенија.

Дуњић је након данашњег састанка Пододбора изјавио новинарима да је договорено да се обиљежавање страдања припадника ЈНА обиљежи у уторак, 3. маја, на мјесту страдања у Добровољачкој и парастосом, програмом и полагањем цвијећа на Војничком гробљу у Миљевићима у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да имају контакте са представницима МУП-а Кантона Сарајево и инсистираће да се страдање обиљежи тачно у Добровољачкој улици, а не као прошле године мало ниже од ове улице на мјесту Дрвенија.

"Имамо најава да ће то бити и одобрено. Пријава је благовремено упућена МУП-у Кантона Сарајево сходно Закону о јавном окупљању тако да ћемо, највјероватније, идуће седмице имати састанак са представницима МУП-а Кантона да све прецизирамо", рекао је Дуњић и додао да су предузели све мјере безбједности како не би дошли у било какву инцидентну ситуацију.

Према његовим ријечима, планирано је да се у Добровољачкој улици одржи и кратки вјерски обред, али то ће прецизирати у наредном периоду.

"Безбједносне процјене су добре, без обзира на хапшење Јована Дивјака", рекао је Дуњић и додао да ће сви учесници скупа на папиру добити правила понашања којима да је забрањено да се носе обиљежја која иритирају, да се одговара на провокације, да се носе транспаренти и у којима је наведено да на ове скупове не смију доћи лица под дејством алкохола.

Он је нагласио да ће ове године инсистирати да се и страним медијима омогући да иду са њима на лице мјеста и да то прикажу широм свијета.

Говорећи о постављану спомен-плоче у Добровољачкој улици, Дуњић је истакао да је упућена иницијатива граду Сарајеву, у току је административна процедура и у перспективи је да се то уради.

Дуњић је подсјетио да је, захваљујући професионалном односу полиције Кантона Сарајево, прошлогодишње обиљежавање страдања припадника ЈНА у Добровољачкој и Станице јавне безбједности Источно Сарајево протекло у реду.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић истакао је да ће град и ове године активно учествовати у организацији обиљежавања страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици.

"Надам се да ћемо ове године имати већи број и чланова породица и грађана у Добровољачкој улици, јер је то оно најмање што можемо да учинимо за оне који су своје животе дали за Републику Српску", истакао је Радовановић.

Он је рекао да нема званичне контакте са градоначелником Сарајева Алијом Бехменом, који је прошле године затражио да се забрани обиљежавање страдања припадника ЈНА, што је подржало и Градско вијеће Сарајева, и додао да је за контакте са полицијом и другим институцијама Сарајева задужен Организациони одбор.

Предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац позвао је грађане да 3. маја посјете мјесто стрдања и положе цвијеће.

Начелник општине Илиџа Предраг Ковач истакао је да општине у сарадњи са својим борачким организацијама и становништвом раде на омасовљењу овог скупа.

МУП Републике Српске још 27. априла 2005. године поднио је извјештај, односно кривичну пријаву против 15 лица, међу којима је и генерал армије РБиХ Јован Дивјак, за које постоје основи сумње да су 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву учинили по једно или више кривичних дјела ратног злочинаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *