Исламска држава исјечена у још један џеп

Јединице Сиријске Арапске Армије (САА) избиле су на ријеку Еуфрат у региону града Ал Басах, те у потпуности контролишу Халбију и Залбију, чиме су ИД одсјекли у још једно окружење.

петак, септембар 22, 2017 / 10:57

На сјеверној обали Еуфрата се већ одавно налазе курдске јединице Сиријских демократских снага (СДС) које ових дана све више наоружањем и техником оснажавају САД, како би претекли Асада који је форсирао Еуфрат јужно од Деир ез-Зора и заузели нафтна поља према граници са Ираком. Повремено долази до сукоба између САА и курдских СДС, о чему смо већ писали.

Оно што је битно, јесте да се и овим показује да моћ ИД полако слаби и да је у Сирији потиснута са положаја на граници са Турском на сјеверу, према граници са Ираком одакле су и, исклијали у изванредним условима које им је омогућила Америка својом агресијом на државу Садама Хусеина, исламисти најљућег кова, са хиљадама страних добровољаца и дошли.

Окружење јединица ИД на граници провинција Хомс и Хама још увијек није ишчишћен, без обзира што је од посљедњег Фронталовог прегледа он знатно смањен. Та операција је започета још прије Бајрама, па ће и у овом посљедњем окружењу, као и у случају града Рака, ослобађање читаве територије потрајати. Ако ништа, свирепост и фанатичност при борби се никако не може одрећи јединицама ИД.

Са енклавом ИД у покрајини Дараа, коју са једне стране окружују Израел и Јордан, а са друге „умјерени исламисти“ по мјери Запада, екстремистичка држава заснована на шеријату сада има укупно четири потпуно окружена подручја у Сирији.

Највећа територија коју контролише ИД сада се налази јужно од Деир-ез Зора и полови је граница са Ираком, гдје су такође покренуте акције за чишћење окружених енклава. Због простирања са обе стране границе и ригидног исламистичког учења сунитске абревијације, пуни назив и јесте Исламска Држава Ирака и Леванта, што наши новинари углавном именују енглеском скраћеницом ИСИЛ, умјесто српском ИДИЛ.

Фронтал.СРБ ће наставити да прати дешавања на сиријском ратишту.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *