Исцурила радиоактивна вода у реактору у Генкаију

Приближно 1,8 тона радиоактивне воде исцурило је из расхладног система у нуклеарној електрани града Генкаи у јапанској префектуру Сага, јавиле су данас новинске агенције. Портпарол јапанске Агенције за нуклеарну и индустријску безбједност Тецуја Саито саопштио је да је радиоактивна вода, која је исцурила у петак ујутро, одводним цијевима спроведена до складишта и да не представља […]

субота, децембар 10, 2011 / 11:20

Приближно 1,8 тона радиоактивне воде исцурило је из расхладног система у нуклеарној електрани града Генкаи у јапанској префектуру Сага, јавиле су данас новинске агенције.

Портпарол јапанске Агенције за нуклеарну и индустријску безбједност Тецуја Саито саопштио је да је радиоактивна вода, која је исцурила у петак ујутро, одводним цијевима спроведена до складишта и да не представља безбједносни ризик.

„Постоје различити проблеми у Генкаију, у јужном региону Кјушу. Међутим, не постоји безбједносни проблем после онога што се догодило”, рекао је Саито.

Према његовим ријечима, вода је исцурила из једне пумпе у реактору број три, а узрок још истражује, известио је Асошијетед прес, називајући овај случај у централи компаније „Кјушу илектрик пауер” најновијим проблемом јапанске атомске енергетике.

Реактор 3 је у тренутку цурења био у стању мировања, јер је заустављен због редовне контроле.

Цурење воде на централи десило се у моменту када Јапан наставља да стабилизује ситуацију на централи Фукушима на сјевероисточној обали, гдје је у земљотресу и накнадном цунамију 11. марта хаварисан реактор и емитована велика количина радијације у ваздух и океан, подсјећа АП.

Агенција Кјодо навела је да се градоначелник Генкаија, Хидео Кишимото пожалио да „Кјушу илектрик пауер” није потпуно отворена за информације, јер није одмах саопштила о цурењу воде, већ само о проблемима са пумпом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *