Ирска о могућем референдуму о новом споразуму ЕУ

Ирски премијер Енда Кени рекао је данас да није сигуран да ли ће бити потребно да се у његовој земљи одржи референдум о прихватању новог договора Европске уније о строжој буџетској контроли за подршку еврозони. На самиту Европске уније у Бриселу који се данас завршио 26 од 27 чланица Уније, све изузев Велике Британије, договориле […]

субота, децембар 10, 2011 / 11:35

Ирски премијер Енда Кени рекао је данас да није сигуран да ли ће бити потребно да се у његовој земљи одржи референдум о прихватању новог договора Европске уније о строжој буџетској контроли за подршку еврозони.

На самиту Европске уније у Бриселу који се данас завршио 26 од 27 чланица Уније, све изузев Велике Британије, договориле су се да се прикључе споразуму о строжим буџетским мjерама за еврозону.

Ирски премијер рекао је да није сигуран да ће уопште бити потребно одржавање референдума у Ирској за прихватање овог новог споразума и да ће он о томе тражити правни савjет.

„Свака земља треба да уради своју ствар. У нашем случају државни тужилац ће морати то да анализира, да проучи и да да званичан савjет влади о томе да ли је потребан референдум”.

Ирски гласачи су одбацили претходна два споразума Европске уније, 2001. и 2008. године, чиме је одложена ратификација споразума које су чланице Уније тешко постигле кроз вишегодишње преговоре. У оба случаја одржани су други референдуми, 2002. и 2009., када су споразуми прошли.

Ирски Врховни суд је 1987. навео да по уставу те земље сваки приједлог споразума ЕУ мора директно да ратификује јавност, не само парламент, уколико тај споразум „мијења суштински обим или циљеве” институција Уније.

Ирска министарка за европске послове Лусинда Крејтон рекла је да сматра да је пола-пола вјероватноћа да ће бити потребан референдум.

Вођа опозиције у парламенту, бивши министар иностраних послова Мајкл Мартин критиковао је владу што тврди да не зна да ли ће овог пута бити потребан референдум и оптужио је да није аналилзирала какве су промјене предвиђене новим споразумом.

Он је упозорио да би Ирска требало да се пази да не одобри било који споразум који је одбацила Велика Британија због тога што је лош за пословни свијет.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *