Иранске дипломате оптужене за шпијунажу у Сарајеву

Двојица иранских дипломата, други и трећи секретар у амбасади Исламске Републике у Сарајеву Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су се у БиХ бавили шпијунажом за иранске тајне обавјештајне службе, имају рок до краја априла да одступе из службе, пише Глас Српске. У службеној забиљешци Министарства иностраних послова БиХ, која је сачињена на захтјев […]

субота, април 27, 2013 / 08:36

Двојица иранских дипломата, други и трећи секретар у амбасади Исламске Републике у Сарајеву Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су се у БиХ бавили шпијунажом за иранске тајне обавјештајне службе, имају рок до краја априла да одступе из службе, пише Глас Српске.

У службеној забиљешци Министарства иностраних послова БиХ, која је сачињена на захтјев Министарства безбједности, а у коју је Глас Српске имао увид, наведено је да су Ахмад и Сохраб, користећи дипломатски статус, радили послове супротне законима и прописима земље домаћина, због чега се тражи њихова депортација.

Захтјев да се Иранци прогласе "персонама нон грата" иницирао је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић, наводећи да они нису поштовали дипломатска правила.

У МИП-у кажу да је захтјев за повлачење другог и трећег секретара поднесен 16. априла, а да је рок за њихово одступање 14 дана.

"Ако се не повуку, МИП ће их прогласити "персонама нон грата". То је стандардна процедура која је званично саопштена отправнику послова иранске амбасаде. То је надлежност МИП-а, јер је ријеч о нижерангираним дипломатама. Да је у питању амбасадор, онда би о томе одлучивало Предсједништво БиХ", кажу у МИП-у, преноси Глас Српске.

У мисију спасавања Ахмада и Сохраба у Сарајево је недавно стигао први амбасадор Исламске Републике Иран у БиХ Мохамед Ебрахим Тахеријан.

Покушавајући да издејствује останак двојице службеника амбасаде на чијем је челу, Тахеријан се састао са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Медији су објавили да су министру Фахрудину Радончићу упућене пријетње и да однедавно има појачану полицијску заштиту.

Према незваничним информацијама, Ахмад и Сохраб су припадници тајне иранске обавјештајне службе која је умијешана и у терористичке активности у БиХ.

Радончић је на питања због чега тражи протјеривање двојице иранских дипломата рекао да је то због "најбољег интереса БиХ".

"Остале разлоге не могу јавно, нити има потребе да елаборирам", изјавио је недавно Радончић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *