Ирак: Поново бомбе и мртви

Деветнаест људи је погинуло, а више десетина рањено у три синоћње узастопне експлозије у Басри, на југу Ирака, изјавили су ирачки полицијски извори. Према ријечима тих званичника, експлозије су одјекнуле на једној популарној пијаци у Басри, граду око 550 километара јужно од Багдада. Извори су навели да међу погинулима и рањеним има пуно војника и […]

петак, новембар 25, 2011 / 07:09

Деветнаест људи је погинуло, а више десетина рањено у три синоћње узастопне експлозије у Басри, на југу Ирака, изјавили су ирачки полицијски извори.

Према ријечима тих званичника, експлозије су одјекнуле на једној популарној пијаци у Басри, граду око 550 километара јужно од Багдада.

Извори су навели да међу погинулима и рањеним има пуно војника и полицајаца који су после прве двије експлозије похитали у помоћ жртвама и на лицу мјеста се затекли у тренутку треће, најснажније детонације.

Према ријечима тих извора, који су жељели да остану анонимни пошто нису овлашћени да говоре за јавност, управо трећа експлозија је изазвала највеће крвопролиће.

За сада нико није преузео одговорност за напад.

Агенција АП наводи да екстремне сунитске групе у Ираку најчешће користе метод детонирања бомби у краћем временском размаку, како би изазвале што више жртава, посебно међу безбједносним снагама.

Истовремено, четврт Басре у којој се догодио напад важи за снажно упориште сунитских милиција, које се такође не либе употребе насиља ради стицања политичке моћи.

Басра је центар ирачке нафтне индустрије и у том граду своја представништва имају водеће свјетске нафтне компаније, од којих Ирак очекује снажну финансијску подршку.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *