Ирак и Иран спремни за војну сарадњу

Иран је спреман на проширење својих војних и безбједносних веза са Ираком, изјавио је налечник Генералштаба иранских оружаних снага генерал Хасан Фирузабади. Ирански генерал поздравио је "присилни одлазак" САД и савезничких снага из Ирака због, како је рекао "отпора и одлучности ирачког народа и владе". Ирански медији наводе да је генерал изјаве послао у поруци […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 08:09

Иран је спреман на проширење својих војних и безбједносних веза са Ираком, изјавио је налечник Генералштаба иранских оружаних снага генерал Хасан Фирузабади.

Ирански генерал поздравио је "присилни одлазак" САД и савезничких снага из Ирака због, како је рекао "отпора и одлучности ирачког народа и владе".

Ирански медији наводе да је генерал изјаве послао у поруци свом ирачком колеги генералу Бабакеру Зебари и ирачком министру одбране Садун ал Дулаимију.

"Надам се да ће поражавајући неуспјех САД након деветогодишње окупације Ирака, да им послужи као лекција да никада не размишљају о нападу на неку другу земљу", рекао је генерал Фирузабади, додајући да је Иран сада спреман да "прошири своје војне и безбједносне везе са Ираком".

Амерички аналитичари изразили су страховање да би Иран могао да искористи вакум настао одласком оружаних снага САД како би ојачао везе са ирачком владом предвођену шиитима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *