Интелектуалци, осудите поступке високог представника

Центар за стратешку сарадњу Републике Српске позвао је данас стручне и слободоумне људе у свијету да осуде поступке високог представника у БиХ за које наводи да су својствени тоталитарним системима из најмрачнијих периода људске историје. Најављено је да би на могућу забрану референдума или наметање санкција појединацима и институцијама Српске грађани одговорили примјеном свих облика […]

понедељак, мај 2, 2011 / 11:23

Центар за стратешку сарадњу Републике Српске позвао је данас стручне и слободоумне људе у свијету да осуде поступке високог представника у БиХ за које наводи да су својствени тоталитарним системима из најмрачнијих периода људске историје.

Најављено је да би на могућу забрану референдума или наметање санкција појединацима и институцијама Српске грађани одговорили примјеном свих облика грађанске непослушности.

"Најаве из ОХР о могућој забрани референдума грађана у Српској и о санкцијама представљају до сада незабиљежен покушај кршења основних људских права и слобода", наводи се у упозорењу Центра за стратешку сарадњу.

Њихов је став да грађани Српске треба што масовније да изађу на референдум јер би одустајање од његовог одржавања значило прихватање владавине силе над владавином права и правде.

"Према уставима БиХ и РС грађани имају право на референдум и слободно изјашњавање, а међународним пактом о грађанским и политичким правима сваком појединцу загарантовано је право на слободне изборе, право на референдум, право да бира и буде биран", наводи се у тексту.

Центар је подржао одуку Народне скупштине Српске донесену на приједлог предсједника РС Милорада Додика о одржавању референдума о наметнутим законима високог представника, посебно о раду суда и тужилаштва БиХ.

Приликом доношења одлуке о референдуму није прекршен ни један домаћи ни међународни правни акт, напомињу из Центра и подсјећају да је референдум највиши демократски акт који се користи увијек када је потребно осигурати поштовање воље народа и као такав се користи у многим земљама у свијету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *